Zweden houdt Stig Engström verantwoordelijk voor moord op premier Palme

De dader van de moord op de Zweedse premier Olof Palme, 34 jaar geleden, is vermoedelijk toch ‘Skandiaman’ Stig Engström. Hij was bij de zaak betrokken als getuige, maar is in 2000 overleden.

Tom Kieft
De Zweedse premier Olaf Palme een jaar voordat hij vermoord werd. Beeld EPA
De Zweedse premier Olaf Palme een jaar voordat hij vermoord werd.Beeld EPA

Het onderzoek naar de dood van de sociaaldemocratische premier wordt gestaakt. “Omdat de verdachte dood is, kan ik geen vervolging tegen hem beginnen,” aldus hoofdaanklager Krister Petersson.

Reikhalzend keek Zweden uit naar de persconferentie van het Openbaar Ministerie van vanochtend. Petersson had nieuwe ontwikkelingen in de zaak aangekondigd. Duizenden mensen zijn ondervraagd in het onderzoek en in de loop der jaren hebben meer dan 130 mensen de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist.

Palme was in 1986 met zijn vrouw en zoon in een bioscoop in Stockholm toen hij werd doodgeschoten. Even leek de zaak in 1989 opgelost, toen een 42-jarige Zweed werd veroordeeld. Maar hij werd in hoger beroep vrijgesproken.

Net als de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963, is de lang onopgeloste moord op de Zweedse premier al decennia voer voor samenzweringstheorieën, uiteenlopend van een complot van de CIA en de Koerden tot een moord­opdracht vanuit Zuid-Afrika.

Bewijzen voor samenzweringstheorieën heeft Petersson niet gevonden, zei hij bij de persconferentie. Wel is het OM nu tot de conclusie gekomen die menig schrijver al had getrokken: Engström, ofwel de Skandiaman, was vermoedelijk de schutter. De bijnaam komt van het verzekeringsbedrijf waarvoor de grafisch ontwerper werkte. Engström was een van de circa twintig mensen in de buurt van de premier tijdens de moord, maar hij werd alleen ondervraagd als getuige.

Zijn verklaring kwam niet overeen met die van anderen, maar eerder zocht de politie daar niets achter. Nu is gebleken dat de gebruikte kogels te herleiden zijn naar een wapen dat in het bezit was van Engström. Bovendien was bekend dat Engström, die geregeld de media opzocht na de moord, een hekel had aan de premier. Palme wordt door links gezien als de architect van het moderne Zweden, maar door rechts verafschuwd wegens zijn antikoloniale houding.

Engström werd 66 jaar. Hij bracht zichzelf in 2000 om het leven.

De plek waar Olaf Palme werd vermoord vlak na de moordaanslag. Beeld AFP
De plek waar Olaf Palme werd vermoord vlak na de moordaanslag.Beeld AFP
Meer over