Nieuws

Zwart gat in hartje Melkweg voor het eerst op beeld

Een alles opslokkend, superzwaar zwart gat in het hart van onze Melkweg? Het klinkt als een sciencefictionfilm, maar is toch echt de werkelijkheid. Sagittarius A*, zoals de wetenschappelijke naam van het gat luidt, heeft een doorsnede van 6 miljoen kilometer – Amsterdam past er 300.000 keer in.

Danielle Kliwon
Het superzware zwart gat, Sagittarius A*, in het hartje van onze Melkweg. Beeld VIA REUTERS
Het superzware zwart gat, Sagittarius A*, in het hartje van onze Melkweg.Beeld VIA REUTERS

Wetenschappers hebben voor het eerst een afbeelding van ‘ons’ zwarte gat weten te maken. Donderdag werd het onthuld, of beter gezegd: het beeld van de ruimte rónd het zwarte gat, de schaduw, werd onthuld.

Een zwart gat is een gebied in de ruimte waar de zwaartekracht zo sterk is dat er niets uit kan ontsnappen, zelfs licht niet. Door de extreme zwaartekracht buigt licht om, waardoor dat verdwijnt en er een schaduw ontstaat. Die is te zien op de foto, evenals de straling van gas dat naar binnen gezogen wordt.

Het beeld is gemaakt door de Event Horizon Telescope, een internationaal samenwerkingsproject waar ook de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie aan meedoet. Over de hele wereld zijn radiotelescopen aan elkaar gekoppeld. Deze speuren samen het heelal af op zoek naar afwijkingen en bijzondere fenomenen zoals Sagittarius A*.

Het was nog een flinke klus om het zwarte gat vast te leggen. Het draait namelijk ontzettend snel rond. “Alsof je een scherpe foto probeert te maken van een puppy die achter zijn eigen staart aan rent,” aldus een van de onderzoekers.

Sagittarius A* staat op 27.000 lichtjaar afstand van de aarde en is ongeveer vier miljoen keer zo zwaar als onze zon.

Meer over