Plus

Zoon Kadhafi aast op macht in Libië

Saif al-Islam Kadhafi, zoon van de oud-dictator, lonkt naar het presidentschap van Libië, arrestatiebevelen ten spijt.

Isabel Bolle
Saif al-Islam Kadhafi, hier tijdens een persconferentie in de Libische hoofdstad Tripoli. Beeld EPA
Saif al-Islam Kadhafi, hier tijdens een persconferentie in de Libische hoofdstad Tripoli.Beeld EPA

Saif al-Islam Kadhafi heeft nu twee arrestatiebevelen tegen zich uitstaan. Eén van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, voor zijn rol bij het brute neerslaan van demonstraties in 2011 tegen het regime van zijn vader, Muammar Kadhafi. En één van de militair aanklager van Libië – zo werd deze week bekend – voor het onderhouden van banden met Russische huurlingen die actief zijn in het land.

Politieke ambities

De kans is klein dat de op een na oudste telg van de Kadhafi-dynastie zich hier iets van aantrekt. Hij is druk bezig met andere dingen, met name zijn eigen comeback. Twee weken geleden sprak hij met The New York Times – zijn eerste interview met buitenlandse media in tien jaar – en maakte hij zijn politieke ambities bekend, hoewel hij niet gelijk zijn hele campagne uit de doeken wilde doen, en ook niet in zijn geheel op de foto wilde. “Ik ben tien jaar weg geweest van het Libische volk. Je moet langzaam terugkeren, net als een striptease,” vertelt hij. “Je moet een beetje met hun verbeelding spelen.”

Iets meer dan tien jaar geleden werd hij door veel westerse landen nog gezien als Libië’s politieke hoop. Hoewel hij kleine trekjes van de excentrieke dictator in zich droeg – hij had twee witte tijgers als huisdier – zagen veel diplomaten een betere toekomst voor Libië in Saif, wellicht omdat hij voldeed aan het westerse plaatje van een goed opgeleid staatsman. Hij had een diploma op zak van de London School of Economics en sprak graag over democratie en mensenrechten. Maar sinds hij zich in 2011 achter zijn vader schaarde en de demonstranten ‘dronkaards’ en ‘tuig’ noemde bleef er weinig van dat imago over.

Lange tijd was onbekend wat er in de chaotische en bloedige nasleep van de revolutie en de daaropvolgende oorlog precies met Saif gebeurd was. Nadat zijn vader was vermoord door de opstandelingen deed hij een vluchtpoging, maar zijn konvooi werd door een militie in het zuiden van het land onderschept, waar hij vervolgens jarenlang werd vastgehouden. In 2017 werd hij vrijgelaten, maar hij woont nog steeds onder de bescherming van de militieleden in het zuidelijke Zintan.

De verwachting is dat Kadhafi zich nu verkiesbaar wil stellen voor de presidentsverkiezingen die gepland staan voor december, hoewel nog enkele obstakels zijn pad naar de macht blokkeren. Zo kunnen de twee arrestatiebevelen roet in het eten gooien, met name dat van het ICC. Sommige leden van de tijdelijke regering dringen er bijvoorbeeld op aan om de kandidatuur van mensen die gezocht worden door het ICC te verbieden. Maar niet iedereen is gekant tegen een nieuwe Kadhafi aan de macht. Zo zou hij de favoriete kandidaat van Moskou zijn.

Scheuren in de eenheid

De verkiezingen moeten ervoor zorgen dat Libië na tien jaar van verdeeldheid en bloedig conflict weer verenigd wordt onder één president en één parlement. De afgelopen jaren is het land verdeeld geweest tussen de troepen van strijdheer Khalifa Haftar in het oosten, en een internationaal erkende regering in het westen.

Na intensieve pogingen van de VN om een wapenstilstand rond te krijgen, wat eind vorig jaar slaagde, is dit jaar een tijdelijke eenheidsregering gekozen – bestaande uit zowel de besturen van het oosten en westen van het land – die de vrede moet bewaren tot de verkiezingen.

Maar de afgelopen maanden vertoont die regering steeds meer scheuren, en lijken sommige facties niet erg happig hun macht straks over te dragen. Hoewel de verkiezingen bedoeld zijn om de Libische breuklijnen te dichten, bestaat het gevaar dat die juist opnieuw openscheuren.

Mocht het Kadhafi lukken zich te kandideren dan is de chaos compleet. In delen van het land is hij nog altijd populair, en mogelijk hoopt de dictatorszoon dat een deel van de bevolking na jaren van burgeroorlog een zekere nostalgie koestert naar de periode dat er een Kadhafi aan de macht was. Maar veel Libische bestuurders zullen een Kadhafi op het stembiljet waarschijnlijk niet tolereren, wat de verkiezingen – die mogelijk al uitgesteld worden – verder in gevaar brengen.

Meer over