Plus

Zes mensen gewond na steekpartij in Auckland, dader doodgeschoten

In een supermarkt in de Nieuw-­Zeelandse stad Auckland heeft een man zeker zes mensen met een mes verwond, waarna hij door de politie is doodgeschoten. De aanval was volgens premier Jacinda Ardern ­terroristisch van aard.

Tom Kieft
Politietroepen houden de wacht bij de supermarkt in Auckland, waar zes mensen werden neergestoken. Beeld AP
Politietroepen houden de wacht bij de supermarkt in Auckland, waar zes mensen werden neergestoken.Beeld AP

In een persconferentie vrijdagmiddag (lokale tijd) zei de premier dat de man al vijf jaar onder constant politietoezicht stond, omdat hij sympathiseerde met Islamitische Staat. Volgens Ardern handelde de man, die in 2011 uit Sri Lanka naar Nieuw-Zeeland was gekomen, alleen. “De aanval was verachtelijk, haatdragend en verkeerd,” aldus Ardern. “Het was een actie van een individu en niet een die is uitgevoerd door een geloof.”

De aanval vond plaats in de Countdownsupermarkt in de wijk New Lynn. De man, over wie verder geen details zijn bekendgemaakt, zou volgens getuigen een groot mes uit een etalage hebben gepakt en daarmee om zich heen zijn gaan steken. Binnen een minuut nadat hij het mes had getrokken werd hij door de politie, die hem al schaduwde, neergeschoten. De man overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Strenge lockdown

Drie van de zes slachtoffers zijn zwaargewond. De aanval komt op een moment dat Auckland in een strenge lockdown zit vanwege een uitbraak van de deltavariant van het corona­virus. Mensen mogen hun huis alleen verlaten om naar de supermarkt of huisarts te gaan.

De laatste terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland was in 2019. Toen schoot een extreemrechtse Australiër in twee moskeeën in Christchurch 51 mensen dood.

Meer over