Nieuws

Zelenski vraagt toelating EU na opmerkingen Von der Leyen: ‘Ik ben er zeker van dat we dat verdienen’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt de Europese Unie zijn land direct als lid toe te laten. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen stelde eerder al dat Oekraïne op termijn welkom is.

Wouter Peer
Volodimir Zelenski Beeld ANP
Volodimir ZelenskiBeeld ANP

Het landenblok zou Oekraïne via een nieuwe speciale procedure moeten laten toetreden, aldus Zelenski. “Ons doel is om bij alle Europeanen te zijn, en - dat is het belangrijkst - om gelijk te zijn,” zei Zelenski in een videotoespraak. “Ik ben er zeker van dat dat eerlijk is. Ik ben er zeker van dat we dat verdienen.”

Zaterdag drong de Oekraïense president al aan opnieuw naar het besluit over Oekraïense toetreding te kijken: ‘Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd af te sluiten en een besluit te nemen over een EU-lidmaatschap van Oekraïne’, twitterde hij.

Afgelopen nacht heeft Zelenski gebeld met Von der Leyen. Naast het Oekraïense lidmaatschap van de Europese Unie kwamen ook onderwerpen als militaire en financiële steun aan bod, aldus Zelenski op Twitter.

Nieuwe sancties

Von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigden gisteren nieuwe maatregelen aan tegen de Russische invasie van Oekraïne. Ze vrezen dat Rusland na Oekraïne verder wil trekken naar Georgië, Moldavië en de westelijke Balkan, aldus Borrell.

Het gehele EU-luchtruim is tot nader order gesloten voor Russische vliegtuigen. Als gevolg hiervan moeten vluchten die vanuit Rusland westwaarts vliegen ver uitwijken. Dat geldt ‘ook voor de privétoestellen van Russische oligarchen’, onderstreepte Von der Leyen.

Daarnaast is de Europese Commissie tot de historische overeenkomst gekomen om wapens te leveren aan Oekraïne. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Unie dat ze als geheel wapens zendt naar een gebied dat aangevallen wordt. Naast wapentuig, munitie en ‘niet dodelijke’ materialen als helmen en EHBO-trommels, zijn de EU lidstaten ook bereid gevechtsvliegtuigen te leveren die door de Oekraïners bemand kunnen worden, aldus Borrell. In totaal wordt 500 miljoen euro uitgetrokken voor militaire steun aan Oekraïne.

Verder worden de Russische zenders Russia Today en Sputnik geweerd omdat ze als spreekbuis voor het Kremlin dienen. Zij ‘zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden’, aldus Von der Leyen.

Meer over