Zeker 21 doden in de VS door extreem winterweer

In de Verenigde Staten zijn zeker 21 doden gevallen als gevolg van het extreme winterweer dat met name het midden en het zuiden van het land heeft getroffen. In de staat Texas zitten miljoenen huishoudens zonder stroom, wat voor een deel mogelijk nog de komende dagen zo blijft.

Het Parool
Inwoners van Houston warmen zich aan de barbecue, nadat de stroom is uitgevallen. Beeld AFP
Inwoners van Houston warmen zich aan de barbecue, nadat de stroom is uitgevallen.Beeld AFP

Een ongekende winterse storm raast sinds dinsdag over het zuidoosten van de Verenigde Staten en brengt lagere temperaturen dan in Alaska met zich mee. In de staat Nebraska daalde de temperatuur tot 35 graden onder nul. In Dallas, in de staat Texas, werd een temperatuur van -17 graden gemeten. De gemiddelde temperatuur in de winter is hier 18 graden boven nul.

Door de kou moesten veel locaties sluiten waar tegen het coronavirus wordt gevaccineerd en kwamen ook leveranties van vaccins in het geding. Volgens de Texaanse gouverneur Greg Abbott komt tevens de aanvoer van aardgas in de problemen doordat pijpleidingen zijn bevroren.

Elektriciteitsnet

De lokale autoriteiten in Texas kregen een storm van kritiek over zich heen toen het elektriciteitsnet het onder druk van de weersomstandigheden begaf, met als gevolg stroomstoringen in de hele staat. In heel Texas zaten ruim 4,4 miljoen huishoudens zonder stroom. Bij een persconferentie in de middag meldde burgemeester van Houston Sylvester Turner dat 1,3 miljoen inwoners van zijn stad geen elektriciteit hadden. Delen van de Texaanse miljoenenstad zitten mogelijk nog dagen zonder stroom in de bittere kou, hebben districtsfunctionarissen gezegd.

Koolmonoxidevergiftiging

De weersomstandigheden hebben in de staten Texas, Louisiana, Kentucky en Missouri zeker 21 levens geëist. Er kwamen vier personen om op de weg vanwege de kou. Een dakloze vroor dood en een moeder en dochter overleden aan koolmonoxidevergiftiging toen zij hun huis warm probeerden te stoken door de motor van een auto aan te zetten. Vier personen kwamen om in een brandend huis waar de stroom was uitgevallen.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de gouverneurs van de getroffen staten hulp van de federale overheid toegezegd. Die zal alle noodhulpmiddelen bieden die nodig zijn, meldt het Witte Huis in een verklaring.

Meer over