Woede in VS na twee zwarte slachtoffers politiegeweld in korte tijd

In de Verenigde Staten is opnieuw verontwaardiging ontstaan over buitensporig politiegeweld en racisme, nadat een witte agent een ongewapende zwarte man hebben doodgeschoten in Columbus, in de staat Ohio. Drie weken eerder had zich in dezelfde stad al een soortgelijk geval van politiegeweld voorgedaan.

Redactie
Demonstranten vragen aandacht voor het lot van Casey Goodson in Columbus op 12 december. Beeld AFP
Demonstranten vragen aandacht voor het lot van Casey Goodson in Columbus op 12 december.Beeld AFP

De 47-jarige Andre Maurice Hill bevond zich in de nacht van maandag op dinsdag in een garage van een huis, toen hij werd aangesproken door de politie. Hij was er te gast bij de eigenaar van het huis.

Op beelden van de bodycam van een van de politiemensen, is te zien hoe Hill op de agenten toestapt met een mobiele telefoon in zijn linkerhand. Zijn rechterhand is niet zichtbaar. Seconden later opent een van de agenten, Adam Coy, het vuur. Hill wordt meermaals geraakt en stort in elkaar. Hoewel de man nog niet onmiddellijk sterft, duurt het nog enkele minuten voordat Coy en zijn collega hulp komen bieden. Hill bezwijkt later aan zijn verwondingen. Schutter Adam Coy, al 17 jaar als agent werkzaam, is momenteel geschorst. Op de plek van de schietpartij werd op het lichaam van Hill naderhand geen wapen aangetroffen. Thomas Quinlan, hoofd van het politiekorps in Columbus, noemt de schietpartij ‘een tragedie'.

Burgemeester Andrew Ginther van Columbus zegt ‘verontwaardigd’ te zijn over de dood van Hill. Hij ‘was een kennis van de bewoners van het huis’, zegt hij. “Hij was er als gast, niet als inbreker.” De burgemeester is ook niet te spreken over het feit dat de twee agenten zich niet direct over het slachtoffer hebben ontfermd.

Een drietal weken geleden had zich in dezelfde plaats een soortgelijk incident voorgedaan. Op 4 december werd een andere zwarte man, de 23-jarige Casey Goodson, eveneens gedood door een witte agent. Goodson kwam om het leven toen agenten in zijn buurt op zoek waren naar een verdachte die hij niet kende, in verband met een onderzoek waar hij niks mee te maken had.

Volgens agenten richtte Goodson een vuurwapen op hen, maar er wegens een gebrek aan getuigen en bodycam-opnames kan dit niet worden geverifieerd. Goodson werd meerdere keren in zijn bovenlichaam geschoten.

Na de dood van Goodson gingen inwoners van Columbus de straat op om de demonstreren.

Casey Goodson's partner (links) en zijn moeder bij een openbare bijeenkomst na zijn dood. Beeld AFP
Casey Goodson's partner (links) en zijn moeder bij een openbare bijeenkomst na zijn dood.Beeld AFP
Meer over