‘Wie noem jij een neanderthaler?’ Biden ruziet over coronabeleid Texas

De Amerikaanse president Joe Biden en de Texaanse gouverneur Greg Abbott zijn verwikkeld in een opmerkelijke woordenstrijd. Toen die laatste in één klap een groot aantal coronamaatregelen ophief, reageerde Biden door te zeggen dat ‘neanderthaler-denken’ het laatste is wat de Verenigde Staten nu kunnen gebruiken. Abbott reageerde gepikeerd.

Sam de Graaff
Joe Biden. Beeld REUTERS
Joe Biden.Beeld REUTERS

“Dit is niet het taalgebruik van een president,” zei de gouverneur, een Republikein. Vervolgens gebruikte hij het woord zelf ook: “Onder Bidens bewind worden illegale immigranten met Covid in Texas losgelaten. Dat noem ik een neanderthaler-manier van omgaan met de coronamaatregelen.”

Biden reageerde in eerste instantie op het besluit van Abbott om zijn staat open te gooien. Horeca mag vanaf woensdag weer open en mondkapjes dragen is niet langer verplicht. Lokale overheden mogen restricties instellen als het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen te snel oploopt, al haastte Abbott zich om toe te voegen dat het niet dragen van een mondkapje nooit mag leiden tot een boete.

“Het is niet zo dat covid opeens is verdwenen, maar zware maatregelen zijn niet langer nodig,” zei Abbott. Hij is niet de enige Amerikaanse bestuurder die er zo over denkt: ook in Michigan, Massachusetts en Mississippi worden de regels versoepeld. Nergens gaat dat echter zo drastisch als in Texas, met zijn 30 miljoen inwoners bovendien een van de grootste staten van de VS.

Genoeg vaccins in mei

Na de aankondiging van de versoepelingen slingerde Biden zijn neanderthaler-verwijt de wereld in. Jen Psaki, de perschef van het Witte Huis, voegt er nu aan toe dat Biden het had over ‘het gedrag van een neanderthaler’. Zijn uitspraak zou er een zijn uit frustratie.

Biden stelde deze week dat Amerikanen nog even moeten volhouden: de coronavaccins komen eraan. De president meldde dinsdag dat de VS in mei genoeg vaccins moet hebben voor alle volwassene Amerikanen.

Meer over