PlusAchtergrond

Wie is er eigenlijk nog wél positief over de Navo?

Daags voordat de leiders van de Navo-lidstaten in Londen stilstaan bij het 70-jarig bestaan van de grootste militaire alliantie ter wereld, is de sfeer allerminst feestelijk.

David van Unen
President Donald Trump bracht donderdag een verrassingsbezoek aan militairen in Afghanistan.  Beeld AFP
President Donald Trump bracht donderdag een verrassingsbezoek aan militairen in Afghanistan.Beeld AFP

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg reisde donderdag naar Parijs voor een onderhoud met de Franse president Emmanuel Macron. Die had de Navo pas geleden ‘hersendood’ genoemd en dat is hard aangekomen in Brussel.

Macron toonde donderdag naast Stoltenberg geen berouw en zei niet te piekeren over excuses. “De vragen die ik heb opgeworpen zijn legitiem en verdienen een antwoord,” zei de president tijdens een persmoment in het Élysée. Macron doelde met zijn hersendood vooral op de passieve manier waarop was gereageerd op de Turkse inval in Noord-Syrië.

“Je kunt niet enerzijds zeggen dat je bondgenoten bent en solidariteit wenst,” zei Macron over medelidstaat Turkije, “en anderzijds het in gevaar brengen van internationale antiterreur­operaties presenteren als een fait accompli.”

Dat Turkije tot nog toe weigert te tekenen voor een verdrag dat de Baltische staten moet beschermen tegen Russische invloeden valt ook verkeerd in Europa.

Afdracht van lidstaten

Ankara is daarover obstinaat: “We zijn op zich niet tegen,” zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu, “maar de bescherming die de Baltische staten krijgen, willen wij ook.” Hij doelt daarmee op de wens om ruggensteun voor de aanval op de Koerdische militie YPMA in Syrië. Gezien de woede-uitbarsting van ­Macron daarover lijkt die steun uitgesloten.

De grootste splijtzwam van allemaal lijkt zoals gewoonlijk de verplichte afdracht van lidstaten te worden. De Amerikaanse president Donald Trump haalde tijdens de vorige Navo-bijeenkomst in Brussel nog genadeloos uit naar collega’s, die in zijn optiek te weinig bijdragen. Van het vermogen van de Navo komt jaarlijks 22 procent uit Washington. Een nieuwe donderpreek daarover blijft misschien wel achterwege. Volgens CNN gaat Trump namelijk binnenkort aankondigen dat hij de Amerikaanse bijdrage terugbrengt naar ongeveer 16 procent, slechts iets meer dan de 14,8 procent van Duitsland, dat een kleinere economie heeft.

Het gat dat door de Amerikaanse bezuiniging valt, wordt volgens de zender opgevangen door andere lidstaten. Ze zullen wel moeten.

Trump bracht donderdag een verrassingsbezoek aan militairen in Afghanistan en herhaalde daar dat hij de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten zoveel mogelijk wil beperken. Dat, en het geëmmer over geld, verleidde Macron onlangs tot de uitspraak dat de Verenigde Staten onder Trump Europa de rug toekeren.

Nu zelfs belangrijker

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is nog wél positief over de Navo. In de Bondsdag noemde ze die deze week ‘minstens zo belangrijk als tijdens de Koude Oorlog, zo niet belangrijker’. Stoltenberg is ook nog optimistisch. De Navo heeft ruzies altijd opgelost, zei hij. Dan moet het met deze ook lukken.

Dinsdag en woensdag zitten de kemphanen aan tafel bij de Britse koningin. Daar kunnen ze dat meteen bespreken.

Meer over