Nieuws

WHO-topman: ‘We staan aan vooravond van catastrofale mislukking’

Het zijn vooral de arme landen in de wereld die de prijs voor de coronapandemie zullen betalen. Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Frenk der Nederlanden
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Beeld AFP
Tedros Adhanom Ghebreyesus.Beeld AFP

In sommige arme landen wordt volgens hem nauwelijks gevaccineerd, omdat beloftes en internationale afspraken niet worden nagekomen. Tedros wijst erop dat in minstens 49 rijke landen al meer dan 39 miljoen doses vaccin zijn toegediend, terwijl sommige arme landen niet meer dan 25 doses hebben gekregen. “Geen 25 miljoen, niet 25 duizend, slechts 25.”

De WHO-topman waarschuwde voor de gevolgen. “Ik moet bot zijn: de wereld staat aan de vooravond van een catastrofale morele mislukking. En de prijs van deze mislukking zal worden betaald met levens en middelen van bestaan ​​in de armste landen ter wereld.”

Tekst gaat verder onder kaart

Voordringen in de rij

Rijke landen drijven volgens hem de prijs van de vaccins op door directe deals met producenten te sluiten. Hij doet een oproep ‘eerlijke en rechtvaardige toegang’ tot de vaccins te garanderen.

De WHO probeert met Covax, een initiatief dat moet voorkomen dat arme landen achter het net vissen, coronavaccins overal ter wereld beschikbaar te krijgen. Recent vroegen meerdere WHO-lidstaten zich al af of Covax wel de vaccins krijgt die het nodig heeft, en of landen met een hoog inkomen zich aan de beloftes houden die ze hebben gedaan. Sommige landen en bedrijven proberen voor te dringen in de rij, aldus Tedros. “Dit is fout.”

Meer over