Wetenschappers ontdekken 4500 jaar oude plant ter grootte van 180 kilometer

Wetenschappers hebben in Australië een plant ontdekt die volgens hen de grootste ter wereld is. Het gaat om zeegras, dat zich uitstrekt over een gebied van 180 kilometer voor de westkust van het land.

ANP
Het zeegras strekt zich uit over een gebied van 180 kilometer.  Beeld Rachel Austin / Universiteit van West-Australië
Het zeegras strekt zich uit over een gebied van 180 kilometer.Beeld Rachel Austin / Universiteit van West-Australië

De plant van de soort Posidonia australis is door onderzoekers van de University of Western Australia en Flinders University gevonden in het ondiepe water van Shark Bay, staat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

De wetenschappers deden onderzoek naar hoeveel verschillende planten in Shark Bay leven, toen ze ontdekten dat het om een enkele plant gaat die naar schatting minstens 4500 jaar oud is. De plant wordt steeds groter door nieuwe scheuten aan te maken. Hij bestaat uit maar liefst 200 vierkante kilometer aan zeegras.

Tekst gaat verder na de foto

Tijdens onderzoek naar hoeveel verschillende planten in het gebied leven, deden de wetenschappers een opvallende ontdekking: het bleek te gaan om één plant.  Beeld Shutterstock / Philip Schubert
Tijdens onderzoek naar hoeveel verschillende planten in het gebied leven, deden de wetenschappers een opvallende ontdekking: het bleek te gaan om één plant.Beeld Shutterstock / Philip Schubert

Erfgoed

Naast de omvang is ook de leeftijd van het zeegras bijzonder. Het exemplaar voor de Australische westkust is mogelijk ‘steriel’, wat betekent dat het zich niet kan voortplanten. Dit soort planten hebben volgens de onderzoekers een verminderde genetische diversiteit, iets wat ze normaal gesproken wel nodig zouden hebben om te kunnen omgaan met veranderingen in het milieu.

Shark Bay staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wordt onder meer gekenmerkt door enorme zeegrasbedden. Deze zijn volgens Unesco met 4800 vierkante kilometer de ‘grootste en rijkste ter wereld’. Ook leven in de baai verschillende bedreigde diersoorten.

Meer over