Wereld kijkt gespannen toe: Pelosi op dit moment in Taiwan

Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is aangekomen in Taiwan. Daarmee weet zij alle ogen van de wereld op zich gericht. Het eiland wordt door China als Chinees territorium beschouwd.

Peter Schouten
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Pelosi is in Azië om de banden met bondgenoten in de regio aan te halen. Taiwan stond niet op het officiële reisschema, maar toch heeft zij die omstreden bestemming nu aan haar programma toegevoegd. Gevreesd wordt voor hoogoplopende spanningen tussen de VS en China. Pelosi is de eerste hooggeplaatste Amerikaanse politicus die in ruim 25 jaar het eiland bezoekt. Een van haar voorgangers - Newt Gingrich - bezocht Taiwan voor het laatst in 1997.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken - Wang Yi - zei eerder al dat ‘het verraad van Washington over de Taiwanese kwestie zijn nationale geloofwaardigheid ondermijnt'. “Sommige Amerikaanse politici spelen met vuur over de kwestie Taiwan”, aldus Wang in een verklaring. “Dit zal zeker geen goede uitkomst hebben...de ontmaskering van Amerika’s pestgezicht toont het opnieuw als ‘s werelds grootste saboteur van vrede.”

Nancy Pelosi op bezoek bij haar collega in Maleisië deze week.  Beeld ANP / EPA
Nancy Pelosi op bezoek bij haar collega in Maleisië deze week.Beeld ANP / EPA

Rusland steunt China in deze en liet eerder vandaag bij monde van het Kremlin al weten dat alles rondom deze Azië-trip en het bezoek aan Taiwan ‘pure provocatie’ is. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de VS een ‘staatsprovocateur’ en zegt China te steunen in zijn ‘Eén-China Principe’ en is ‘tegen elke vorm van onafhankelijkheid’ van Taiwan dat sinds de oorlog in 1949 gescheiden is van China. De VS erkennen Taiwan diplomatiek niet, maar hebben informele banden met het eiland.

Protest tegen de komst van Pelosi in Taiwan.  Beeld AP Photo / Chiang Ying-ying
Protest tegen de komst van Pelosi in Taiwan.Beeld AP Photo / Chiang Ying-ying

Een bezoek van Nancy Pelosi geeft de onafhankelijkheid van Taiwan internationale legitimiteit. President Biden wilde liever dat Pelosi niet zou gaan. Hij verwees naar de Amerikaanse legerleiding, die het bezoek ‘geen goed idee’ vindt. Maar Pelosi zette dus toch door. Ze heeft het in haar lange politieke carrière vaak aan de stok gehad met de Chinese autoriteiten. In 1991 bracht ze al een spandoek naar het Tiananmenplein in Peking om slachtoffers te herdenken van de studentenopstand die twee jaar daarvoor bloedig werd neergeslagen.

Pelosi's trip begon deze week in Singapore en Maleisië. Later reist de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden ook nog naar Japan en Zuid-Korea.