Achtergrond

Weinigen geloven in nieuw brexitvoorstel Johnson

Boris Johnsons nieuwe brexitvoorstel hangt al aan een zijden draadje. De EU heeft ‘serieuze twijfels’, met name over de plannen met de Ierse grens.

Tom Kieft
Gedacht wordt dat zelfs Boris Johnson niet verwacht dat de EU zijn voorstel zal pikken. Beeld EPA
Gedacht wordt dat zelfs Boris Johnson niet verwacht dat de EU zijn voorstel zal pikken.Beeld EPA

Eerlijk en redelijk. Met die twee woorden vatte Boris Johnson zijn brexitvoorstel aan de EU ­samen, woensdag tijdens een congres van zijn Conservatieve partij in Manchester. Hij heeft compromissen gesloten, een oplossing gevonden voor de Ierse grens. De bal lag nu bij de EU; die zou nu maar eens moeten over de brug moeten komen.

Die kans lijkt klein. Johnsons oplossing voor de Ierse grens is nu al omstreden. Hij heeft als alternatief voor de backstop van zijn voorganger Theresa May een plan bedacht waarbij Noord-Ierland wél de EU verlaat met de brexit, maar tegelijker­tijd in elk geval tijdelijk onderdeel blijft van de douane-unie.

Dat wil hij oplossen door tussen Noord-Ierland en het vasteland van het Verenigd Koninkrijk ‘in zee’ controles in te stellen en tussen de provincie en de Ierse republiek grensposten te plaatsen. Bovendien mag het Noord-Ierse parlement – en niet Brussel – iedere vier jaar kiezen om de EU alsnog volledig te verlaten. Dat zou dan alsnog betekenen dat er een harde grens met Ierland zou komen.

Bloedig verleden

Een harde grens is in Brussel van meet af aan onacceptabel genoemd. De Ierse premier Leo Varadkar wil niets hebben dat zelfs maar lijkt op een grens met de noorderburen, voortdurend wijzend op het bloedige verleden dat zich langs die lijn heeft afgespeeld. De EU-leiders wegen hun woorden in hun eerste reacties uiterst zorgvuldig. Maar zelfs in die voorzichtige bewoording beklemtoont de leider van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dat de oplossing voor de Ierse grens niet naar wens is, en nog verder onderhandeld moet worden.

Daarvoor hebben de EU en het VK nog twee weken. De top op 18 oktober is – als geen uitstel wordt afgedwongen – de uiterste datum om een deal te sluiten.

Ongenoegen

Een woordvoerder van Johnson zei donderdagochtend dat de premier klaarstaat voor intensieve onderhandelingen. Maar veel flexibiliteit wordt niet verwacht. Johnson benadrukte bij het partijcongres dat dit zijn uiterste bod is: als Brussel het niet accepteert, verlaat het land de EU op 31 oktober zonder deal.

Het is ook nog maar de vraag of de deal – áls de EU die goedkeurt – door het Britse Lagerhuis komt. Oppositieleider Jeremy Corbyn heeft zijn ongenoegen over het plan al geuit. Bovendien heeft Johnson geen meerderheid meer in het parlement.

Gedacht wordt dat zelfs Johnson niet verwacht dat de EU zijn voorstel zal pikken. Een groot deel van zijn achterban heeft geen ­bezwaar tegen een no-dealbrexit. Voor Johnson is het alleen zaak dat hij zich kan presenteren als de man die er álles aan heeft gedaan om een deal te sluiten en dat de EU het VK liet stikken.

Schorsing

Premier Boris Johnson liet weten het parlement toch weer te schorsen. Vanaf dinsdag 8 oktober kunnen de parlementariërs een week thuisblijven in aanloop naar de troonrede van koningin Elizabeth. Vorige week oordeelde het hof dat Johnsons eerder aangekondigde schorsing van vijf weken onrechtmatig was. Daarna mocht het Britse parlement weer bijeenkomen. Nu vallen de komende onderhandelingen met Brussel en de parlementaire schorsing alsnog samen.

Meer over