PlusAchtergrond

Weer een pijnlijke uitslag voor Joe Biden, Bernie Sanders wint

Waar jonkie Pete Buttigieg vorige week nipt de Democratische voorverkiezingen in Iowa won, deed senior Bernie Sanders dat dinsdag in New Hampshire. Favoriet Joe Biden moet serieus in de achtervolging.

David van Unen
Winnaar Bernie Sanders in Manchester, de grootste stad van New Hampshire. Beeld AP
Winnaar Bernie Sanders in Manchester, de grootste stad van New Hampshire.Beeld AP

Dinsdag stemde iets meer dan een kwart van de Democraten uit New Hampshire op Sanders (78), senator in buurstaat Vermont. Dat is aanzienlijk minder dan de 60 procent uit 2016, toen hij ook kandidaat was, maar voldoende voor de winst in een veld dat veel breder is dan vier jaar geleden. Nog altijd maken vijf kandidaten een reële kans op de Democratische nominatie. Zakenman Andrew Yang en senator Michael Bennett uit Colorado stapten na New Hampshire uit. Traditiegetrouw vormt de primary in deze staat het eerste moment dat ‘kleinere’ kandidaten hun conclusies trekken.

Klobuchar verrast

Een verrassende derde plaats was er dinsdag voor Amy Klobuchar, die na Sanders en Buttigieg (24,1 procent) een kleine twintig procent van het electoraat in New Hampshire achter zich kreeg. De gematigde senator uit Minnesota kreeg vorige maand met Elizabeth Warren het endorsement van The New York Times maar werd algemeen veel minder kansrijk geacht dan haar collega uit Massachusetts.

De veelheid aan opties bij de Democraten werd lange tijd gezien als gunstig voor Biden. De senator uit Delaware heeft met afstand de meeste politieke ervaring, heeft een veilig libe­rale agenda maar was vooral acht jaar lang de vicepresident van Barack Obama.

Hoezeer hij dat gegeven zelf belangrijk vindt, bleek uit een nogal kinderachtige video die zijn campagneteam lanceerde na de resultaten in Iowa. Een gedragen voice-over zette zijn prestaties af tegen die van ‘voormalig burgemeester’ van het kleine South Bend, Pete Buttigieg.

Terwijl Biden de Irandeal en een zorgverzekeringswet uitonderhandelde, repareerde Buttigieg trottoirs en hing hij straatverlichting op. Het is goed Amerikaans gebruik om titels te blijven gebruiken (Biden wordt nog altijd aangekondigd als vicepresident) en dus was de toevoeging van ‘voormalig’ burgemeester gewoon flauw. Biden gaat er bovendien aan voorbij dat hij al negen jaar in de Amerikaanse Senaat zat toen Pete Buttigieg in 1982 geboren werd.

Dat een vicepresidentschap geen garanties biedt, wordt nu al twee ­weken op rij pijnlijk duidelijk. In New Hampshire werd Biden vijfde.

Kamerzetel

Hij wachtte het resultaat in New Hampshire niet eens af en sprak dinsdagavond al in South Carolina, dat op 29 februari stemt en waar hij zijn kansen groter acht. “De strijd is pas net begonnen,” zei Biden daar.

De race is inderdaad net begonnen. Iowa is niet zo groot. Ter illustratie: de ruim 59.000 Democraten die dinsdagavond op Sanders stemden, hadden hem in Nederland nét aan een Kamerzetel geholpen.

Inmenging bij proces

In het proces tegen voormalig Trump-adviseur Roger Stone zijn dinsdag alle aanklagers opgestapt. De vier juristen zijn boos over inmenging door het ministerie van Justitie. Dat pleitte dinsdag voor een lichtere straf dan de zeven tot negen jaar die de aanklagers een dag eerder eisten.

Stone is in november vorig jaar schuldig bevonden aan liegen tegen het Amerikaanse Congres, beïnvloeding van getuigen en belemmering van het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. De celstraf die de aanklagers daarvoor in gedachten hadden, is volgens de toplaag van justitie ‘buitensporig en ongerechtvaardigd’.

President Trump steunde de kritiek ’s avonds met een tweet waarin hij de strafeis belachelijk noemde en de integriteit van de vier aanklagers in twijfel trok. Democraten willen een onderzoek naar de manier waarop het Witte Huis zich in het proces mengt, nog voor de rechter goed en wel uitspraak heeft kunnen doen.

Meer over