Nieuws

Websites weer online na wereldwijde storing, probleem voorbij

Wereldwijd waren donderdagavond veel websites niet of slecht bereikbaar door een storing bij een groot Amerikaans techbedrijf. Ook de website van Het Parool was tijdelijk niet te bezoeken. Inmiddels lijken de ergste problemen verholpen.

Het Parool
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Een groot aantal websites was voor een langere tijd onbereikbaar. Het ging onder meer om sites van de politie, Rabobank, ING, Albert Heijn en websites van kranten van uitgever DPG, zoals Het Parool en de Volkskrant. Rond 18.45 uur waren de meeste websites weer toegankelijk.

Volgens DownDetector, een site die meldingen bijhoudt over storingen, waren in de Verenigde Staten onder meer websites van luchtvaartmaatschappijen en postbedrijven onbereikbaar. Bezoekers kregen een foutmelding als ze bijvoorbeeld de site van Delta Air Lines proberen te bezoeken.

Aanleiding van de problemen was een grote storing bij het Amerikaanse techbedrijf Akamai. Akamai zegt een oplossing te hebben gevonden voor de storing. Eerdere problemen lijken daarmee opgelost, meldt de onderneming op Twitter.

Het bedrijf schrijft een ‘fix’ te hebben doorgevoerd. ‘En op basis van wat we nu zien, is de service weer zoals het normaal zou moeten zijn. We blijven dit in de gaten houden om er zeker van te zijn dat alle problemen volledig zijn opgelost,’ luidt de tweet. Het bedrijf weet ook te melden dat het niet gaat om een cyberaanval.

Akamai legt uit dat een software-update een probleem veroorzaakte binnen het systeem dat je naar de juiste website leidt als je een adres intypt in je browser. Hierdoor waren veel sites van klanten niet meer beschikbaar. Nadat Akamai de update had teruggedraaid, werkte het systeem weer als vanouds. Het bedrijf zegt nog eens kritisch te kijken naar de manier waarop updates worden doorgevoerd, om zo storingen te voorkomen.

Eerder dit jaar was er een grote storing bij Akamai-concurrent Fastly. Toen lagen onder andere grote internationale mediawebsites als CNN en The Guardian een uur lang plat.

Meer over