Washington beschuldigt China van genocide tegen Oeigoeren

De Verenigde Staten hebben de Chinezen beschuldigd van genocide tegen de moslimminderheid Oeigoeren. De ongekend felle uithaal komt van de Amerikaanse buitenlandminister Pompeo, op zijn laatste volle dag in functie.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De bewindsman zegt dat de machthebbers in China misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord begaan in de westelijke regio Xinjiang. Die zouden gericht zijn tegen de Oeigoeren, maar ook tegen andere minderheden.

Pompeo noemde het Chinese optreden een belediging voor het Chinese volk en voor beschaafde landen overal op aarde. Hij waarschuwde voor de gevolgen van Chinese invloed in de vrije wereld. China en het communistische regime moeten ter verantwoording worden geroepen, vindt hij. Als het de Chinese communistische partij wordt toegestaan ​​om genocide en misdaden tegen de menselijkheid tegen haar eigen volk te plegen, kan ze zich aangemoedigd voelen de vrije wereld iets aan te doen ‘in de niet zo verre toekomst’, waarschuwde hij.

De minister drong er bij alle internationale organen, inclusief rechtbanken, op aan om zaken aan te spannen tegen de behandeling van de Oeigoeren door China. Hij sprak het vertrouwen uit dat de Verenigde Staten de druk blijven opvoeren.

Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Beeld REUTERS
Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.Beeld REUTERS

Voorbeeld van Biden

Pompeo dient onder de Republikeinse president Trump, die woensdag wordt opgevolgd door de Democraat Biden. In de verkiezingscampagne van de komende president was de behandeling van de Oeigoeren ook al als genocide omschreven. Ook kondigde Biden al aan zich meer op mensenrechten te gaan richten. Waarnemers stellen dan ook dat de nieuwe regering-Biden deze verklaring van Pompeo mogelijk zal toejuichen, in tegenstelling tot veel andere recente stappen van de vertrekkende bewindsman.

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat zeker een miljoen Oeigoeren en andere overwegend Turkssprekende moslims zijn opgesloten in kampen in Xinjiang. Getuigen en activisten zeggen dat China probeert de Oeigoeren met geweld te integreren door islamitische gebruiken uit te roeien, onder meer door moslims te dwingen varkensvlees te eten en alcohol te drinken, wat verboden is door hun geloof.

Ook Yellen wil harde lijn VS tegen China

De Verenigde Staten zullen ook na het aftreden van president Donald Trump de harde lijn tegen de economische politiek van China voortzetten. De beoogde nieuwe minister van Financiën, Janet Yellen, verklaarde voor de Senaat dat de Amerikaanse regering oneerlijke handelspraktijken van het Aziatische land stevig moeten aanpakken.

“We moeten de oneerlijke en illegale praktijken van China bestrijden,” aldus Yellen. Ze noemde als voorbeelden de diefstal van intellectueel eigendom door bedrijven uit de Aziatische grootmacht, maar ook de gedwongen afdracht van technologische kennis door buitenlandse bedrijven die actief willen worden in het land. Daarnaast hekelde ze de prijsdumping en marktverstorende subsidies waar het land zich schuldig aan zou maken.

Trump begon wegens dezelfde grieven een handelsoorlog tegen China, waarbij Washington en Peking elkaar bestookten met extra importheffingen op honderden miljarden dollars aan goederen. De ondertekening van een gedeeltelijk handelsakkoord maakte in januari 2020 een einde aan die strijd.

Meer over