Nieuws

Vulkaaneruptie bij Tonga eist zeker twee levens – 10.000 kilometer verderop

Ruim een dag na de onderzeese vulkaanuitbarsting bij Tonga zijn officieel de eerste overledenen gemeld. Niet op de getroffen eilandstaat in de Stille Oceaan of in het nabijgelegen Nieuw-Zeeland, maar in Peru, zo’n 10.000 kilometer verderop.

ANP/Het Parool
Ook in Nieuw-Zeeland viel schade. Beeld AP
Ook in Nieuw-Zeeland viel schade.Beeld AP

Twee vrouwen verdronken op een strand in het noordwesten van het land, melden lokale autoriteiten. Ze werden overvallen door ongewoon hoge golven die door de uitbarsting werden veroorzaakt. Vanwege het onrustige water werd in meer dan twintig Peruaanse havens het werk stilgelegd. Strandgasten was verwittigd niet te gaan zwemmen.

Op televisiebeelden en video’s die rondgaan op sociale media is te zien hoe huizen en bedrijven aan de kust van Noord- en Midden-Peru zijn ondergelopen. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten tientallen mensen worden gered. Daar was sprake van (kleinschalige) overstromingen.

In Japan werden zondag honderdduizenden mensen opgeroepen te evacueren. Ook daar werd de kust getroffen door hoge golven, net als in veel andere landen rond de Stille Oceaan.

Op de Galapagoseilanden houden mensen in de gaten of de zeespiegel stijgt.  Beeld REUTERS
Op de Galapagoseilanden houden mensen in de gaten of de zeespiegel stijgt.Beeld REUTERS

Situatie op Tonga onduidelijk

Gezien de enorme uitbarsting van de onderzeese vulkaan lijken slachtoffers op Tonga waarschijnlijk. De schade in het eilandenrijk is nog niet duidelijk. Door de uitbarsting en de daaropvolgende tsunami is de telefoon- en internetverbinding op de eilanden grotendeels afgesloten.

Eerder meldde de Nieuw-Zeelandse minister-president Jacinda Ardern al wel dat de tsunami ‘significante impact’ heeft gehad in het noorden van Nuku’alofa, de hoofdstad van Tonga op het eiland Tongatapu. Ook zou de hoofdstad zijn bedekt met een flinke laag as.

“Helaas hebben we niet veel informatie over de andere eilanden,” zei Ardern. Er wonen in Tonga zo’n 105.000 mensen, verspreid over meer dan 170 eilanden.

Het ministerie van Defensie in Nieuw-Zeeland is van plan morgen een vliegtuig over de eilandengroep te laten vliegen om de schade in kaart te brengen, maar dat is nu nog te gevaarlijk vanwege de as in de lucht.

Satellietbeelden van de uitbarsting.  Beeld AP
Satellietbeelden van de uitbarsting.Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP