Plus

VS willen windmolens voor bijna hele kust

De Amerikaanse regering heeft plannen gepresenteerd voor zeven grote windmolenparken op zee. Vier voor de oostkust, twee voor de westkust en één in de Golf van Mexico. Ofwel voor het grootste deel van de kust van het land.

Sam de Graaff
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Minister Deb Haaland (Binnenlandse Zaken) presenteerde de plannen tijdens een conferentie over windenergie in Boston. Bedrijven kunnen tijdens een veiling bieden op de ontwikkelingsrechten.

De parken vormen gezamenlijk het grootste windenergieproject ooit langs de Amerikaanse kust. In 2030 wil de regering-Biden 30 gigawatt stroom opwekken met windmolens op zee.

Haaland spreekt van een ‘ambitieus pakket’ dat de VS niet alleen naar een groene toekomst moet leiden, maar – zo stelt ze – ook werkgelegenheid zal creëren. Het Witte Huis gaat uit van 44.000 banen die direct aan het project zijn verbonden.

President Joe Biden heeft eerder toegezegd de uitstoot in de VS in 2030 met de helft te verkleinen ten opzichte van 2005. Dit project is daar een belangrijk bouwsteen van.

Toch is het nog maar de vraag of de windmolenparken er in deze vorm ook echt zullen komen. De veiling wordt nog voorbereid en het is niet zeker of bedrijven op de concessies gaan bieden.

Een groot struikelpunt is waarschijnlijk het onderzoek dat voor de veiling zal plaatsvinden. Dat gebeurt op federaal niveau, per staat en lokaal. Als daaruit bijvoorbeeld blijkt dat de windmolenparken schadelijk zijn voor het klimaat, militaire operaties hinderen of lokale economische belangen bedreigen, kan een project worden afgeschaald.

Vooral de economische belangen kunnen nog wel eens voor vertraging zorgen. Van vissers en oliebedrijven wordt op voorhand de nodige weerstand verwacht. “Zo’n aankondiging doen zonder de plannen al te hebben uitgewerkt, is bijzonder problematisch,” stelde de directeur van een visserijcoalitie al. “Dit moet je in fases doen, niet ineens.”

Meer over