VS wil uit luchtruimverdrag stappen, Russen noemen dat ‘betreurenswaardig’

De Verenigde Staten zijn van plan uit het zogenoemde Open Skiesverdrag uit 1992 te stappen. Daarin hebben 35 landen afgesproken dat ze met ongewapende militaire verkenningsvliegtuigen in overleg in elkaars luchtruim mogen vliegen.

Het Parool
President Donald Trump met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin tijdens de G20-top in het Japanse Osaka, in juni vorig jaar.  Beeld AP
President Donald Trump met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin tijdens de G20-top in het Japanse Osaka, in juni vorig jaar.Beeld AP

Volgens enkele regeringsfunctionarissen wil Washington uit het verdrag stappen, omdat Rusland zich niet aan de voorwaarden houdt én omdat de tijdens de observatievluchten verzamelde beelden snel en tegen lagere kosten kunnen worden verkregen bij Amerikaanse of commerciële satellieten. Het vertrek moet de komende zes maanden gestalte krijgen, afhankelijk van de opzegvoorwaarden in het verdrag.

Het besluit om uit het verdrag te stappen komt na een onderzoek van een halfjaar, aldus de functionarissen. De VS constateerde dat Rusland diverse keren vluchten van Amerikaanse toestellen had geweigerd in strijd met de overeenkomst. Het is daarom niet meer ‘in het belang van Amerika’ om er lid van te zijn.

De Verenigde Staten zullen Rusland vrijdag informeren over hun plan om zich terug te trekken uit het verdrag, melden Amerikaanse media. Moskou heeft nog geen officiële kennisgeving van Washington ontvangen over het besluit.

Betreurenswaardig

“Als dat daadwerkelijk gebeurt, dan is het natuurlijk zeer betreurenswaardig. Zo'n besluit past in het algemene beleid van de huidige Amerikaanse regering, die tot doel heeft alle overeenkomsten wat betreft wapenbeheersing te laten ontsporen. Dit verdrag is cruciaal voor het garanderen van voorspelbaarheid en wederzijds vertrouwen in Europa en op grotere schaal,” verklaarde Vladimir Ermakov, hoofd van de afdeling non-proliferatie en wapenbeheersing bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover persbureau Sputnik.

Het Open Skiesverdrag trad in 2002 in werking en werd gesloten tussen de Navo en de landen van het voormalige Warschaupact. Het openstellen van de luchtruimen voor het uitvoeren van ongewapende observatievluchten boven elkaars territorium, moet het vertrouwen bevorderen en conflicten voorkomen.

In maart zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dat de VS bezorgd was over het verdrag ‘zoals het er nu uitziet’, inclusief de limieten voor vluchten nabij de Russische grenzen met Abchazië en Zuid-Ossetië, twee afgescheiden republieken uit Georgië die door Moskou worden erkend als onafhankelijke landen en niet door Washington.

INF-verdrag

De VS zegde vorig jaar ook al het INF-verdrag met Rusland op, waarin een verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5500 kilometer is afgesproken. Die overeenkomst werd in 1987 getekend door de leiders Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov. Volgens de VS hield Rusland zich al langer niet aan dat verbod.

Meer over