PlusNieuws

VS onderschept raketten op luchthaven van Kabul

Het Parool
Talibanstrijders onderzoeken een beschadigde auto nadat meerdere raketten zijn afgevuurd op Kabul op 30 augustus 2021. Beeld AFP
Talibanstrijders onderzoeken een beschadigde auto nadat meerdere raketten zijn afgevuurd op Kabul op 30 augustus 2021.Beeld AFP

Met een raketafweersysteem hebben Amerikaanse militairen ­vanmorgen vroeg vijf raketten onderschept bij de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De projectielen zouden zijn afgevoerd vanaf een voertuig. Wie er heeft geschoten, was vanochtend nog niet bekend. De raketaanvallen volgden op een Amerikaanse droneaanval ­gisteren, waarbij een auto zou zijn ­getroffen waarmee een nieuwe zelfmoordaanslag zou worden gepleegd.

“We zijn er zeker van dat we succesvol het doelwit hebben geraakt,” aldus het Amerikaanse leger. De explosies na de droneaanval zouden wijzen ‘op de aanwezigheid van een aanzienlijke hoeveelheid explosief materiaal’ in de auto. Ooggetuigen meldden dat de wijk waar de aanval werd uitgevoerd trilde door de enorme knal.

IS-K

Volgens een anonieme veiligheidsfunctionaris zat in de auto zeker één IS-K-strijder, van de Afghaanse tak van IS. Die groepering wordt verantwoordelijk geacht voor de verwoestende zelfmoordaanslag van afgelopen donderdag op de luchthaven van Kabul, waarbij mogelijk 170 doden vielen. Dertien Amerikaanse militairen kwamen daarbij om het leven.

Bij de droneaanval van gisteren zijn volgens nieuwszender CNN zeker ­negen leden van een familie omgekomen, onder wie zes kinderen. Het Amerikaanse leger onderzoekt of er burgerslachtoffers zijn gevallen. “We zouden diep bedroefd zijn door elk mogelijk verlies van onschuldige ­levens,” aldus een woordvoerder.

Volgens de Taliban zijn er zeven ­doden gevallen bij de droneaanval. Een woordvoerder van de nieuwe machthebbers in Afghanistan sprak van een ‘illegale aanval van de VS op buitenlandse bodem’.

Vandaag zouden de evacuaties door de Amerikaanse autoriteiten worden voortgezet. Het aantal Amerikaanse militairen op de luchthaven in Kabul is teruggelopen tot iets onder de vierduizend.

De Amerikaanse president Joe ­Biden was gisteren bij een ceremonie op een luchtmachtbasis in Delaware ter herdenking van de militairen die donderdag werden gedood. Alle slachtoffers waren jonger dan 31. Vijf van hen waren pas twintig.

VN Veiligheidsraad

De permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zouden naar verwachting vandaag bijeenkomen voor spoedoverleg. De VN hebben sancties tegen de Taliban afgekondigd. Veel landen beschouwen de soennitische extremisten als een terroristische organisatie.

De Taliban zijn druk bezig met het samenstellen van een regeringsploeg, die het land gaat besturen terwijl miljarden aan internationale steun wegvallen. Tussen 1996 en 2001 voerden de Taliban een afschrikwekkend regime in Afghanistan, waarbij met name vrouwen werden onderdrukt.

Meer over