VS: Noord-Koreaanse raketlancering bedreiging voor buurlanden

Noord-Korea heeft voor de tweede keer in een paar dagen tijd raketten gelanceerd, aldus de Zuid-Koreaanse legertop. Dat onderstreept, stelt het Amerikaanse leger, het gevaar van het bewapeningsprogramma van het land.

Het Parool
De Noord-Koreaanse grens, gezien vanuit Zuid-Korea. Beeld AP
De Noord-Koreaanse grens, gezien vanuit Zuid-Korea.Beeld AP

Zowel de VS als de Zuid-Koreaanse Nationale Veiligheidsraad heeft diep bezorgd gereageerd op de raketlanceringen. De Amerikanen zeggen met hun bondgenoten Zuid-Korea en Japan de situatie te blijven observeren. Details over de Noord-Koreaanse raketlancering zijn nog niet voorhanden, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

De gezamenlijke stafchefs van het Zuid-Koreaanse leger meldden donderdag dat Noord-Korea een niet nader geïdentificeerd object had gelanceerd vanaf de oostkust en dat het object in zee zou zijn neergekomen. Eerder waarschuwde de Japanse kustwacht er al voor dat mogelijk een raket was afgevuurd vanuit het land.

Het Japanse ministerie van Defensie zei dat het projectiel niet in Japanse territoriale wateren terecht is gekomen. Wel waarschuwde de Japanse kustwacht schepen in de zone eerder dat ze uit de buurt moesten blijven van in zee gevallen objecten.

“De lancering bedreigt de vrede en stabiliteit van ons land en de regio, en was een duidelijke schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties,” zei de Japanse premier Yoshihide Suga in een reactie.

Dit weekend vuurde Noord-Korea vanaf zijn westkust al enkele korteafstandsraketten af. Naderhand bleek het om kruisraketten te gaan. Aanvankelijk werd die lancering gezien als een mogelijke provocatie richting Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Achteraf werd duidelijk dat het waarschijnlijk ging om een test van de Noord-Koreaanse wapensystemen, die onder de regels van de VN-Veiligheidsraad is toegestaan. De Verenigde Staten en Zuid-Korea reageerden stoïcijns op de eerste raketlancering door Noord-Korea sinds het presidentschap van Joe Biden in de VS.

De Amerikanen lieten weten nog altijd open te staan voor de dialoog met Noord-Korea, maar dat weigert het regime van Kim Jong-un voorlopig. De voormalige president Donald Trump had wel geregeld contact met Kim Jong-un, maar de toenadering liep stuk op de eis van de VS om het nucleaire programma te ontmantelen. Daar zag Kim niets in.

Meer over