Plus

VS eisen vrijlating gearresteerde journalisten Hongkong

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft de autoriteiten in China en Hongkong opgeroepen de woensdag gearresteerde redactieleden van het online nieuwsmedium Stand News onmiddellijk vrij te laten.

Het Parool
Patrick Lam, waarnemend hoofdredacteur van Stand News, wordt woensdag afgevoerd nadat de Chinese politie de kantoren van het Hongkongse onafhankelijke nieuwsmedium hebben doorzocht.  Beeld Getty Images
Patrick Lam, waarnemend hoofdredacteur van Stand News, wordt woensdag afgevoerd nadat de Chinese politie de kantoren van het Hongkongse onafhankelijke nieuwsmedium hebben doorzocht.Beeld Getty Images

Dat de politie van Hongkong woensdag een nieuwsmedium binnenviel en journalisten arresteerde, ondermijnt de geloofwaardigheid van Hongkong, vindt Blinken. De minister verwijt China en de lokale autoriteiten onafhankelijke media ‘het zwijgen op te leggen’.

Meer dan honderd agenten waren woensdag de redactie van Stand News binnengevallen. Er werden zeven arrestaties verricht. Medewerkers van het online nieuwsmedium worden verdacht van ‘samenzwering om opruiende publicaties te publiceren’. Onder de arrestanten was onder meer de waarnemend hoofdredacteur van Stand News, Patrick Lam.

Bij de inval is volgens de politie ‘relevant journalistiek materiaal’ in beslag genomen op grond van de nationale veiligheidswet, een controversiële wet die medio 2020 door Peking aan Hongkong is opgelegd. Die wet richt zich op de prodemocratische oppositie en bestrijdt activiteiten die het centrale gezag in Peking als subversief, separatistisch en terroristisch beschouwt. Meer dan honderd activisten zijn al gearresteerd op grond van de wet. Tientallen van hen zitten nog gevangen.

Stand News, sinds de oprichting in 2014 een van de meest kritische onafhankelijke media in de metropool, moest de deuren sluiten na de politie-inval. Dat is zeer kwalijk, stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “Een regering die niet bang is voor de waarheid, zou de vrije pers juist moeten omarmen.” De gearresteerde medewerkers moeten van Blinken worden vrijgelaten.

In een reactie op de verwijten van de Amerikaanse minister stelt Carrie Lam, de leider van Hongkong, dat de arrestaties en inval niet gericht zijn op de media in zijn algemeenheid. Het ging enkel en alleen om Stand News. Daarnaast stelt de bestuurder dat het niet aan buitenlandse regeringen is om de invrijheidstelling van verdachten te eisen.

Stand News was het belangrijkste overgebleven prodemocratische medium in Hongkong nadat in juni de krant Apple Daily werd gesloten, eveneens met een beroep op de veiligheidswet. De oprichter, mediamagnaat Jimmy Lai, zit al ruim een jaar vast.

Hongkong was lang een Britse kroonkolonie, maar behoort sinds 1997 weer tot China. Sindsdien wordt de agglomoratie semiautonoom bestuurd als een speciale administratieve Chinese regio. De communistische volksrepubliek had toegezegd dat de stad nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen. Die regeling wordt ‘één land, twee systemen’ genoemd. Inwoners van Hongkong hadden daardoor meer vrijheden dan mensen in andere delen van China.

Meer over