PlusUpdate

VS doorbreekt taboe op Armeense volkerenmoord, Turkije geïrriteerd

Joe Biden heeft als eerste Amerikaanse president officieel gesproken van de Armeense ‘genocide’. Die uitspraak werd al verwacht, maar geldt toch als een grote symbolische stap. Ook de reactie van de Turkse regering is als verwacht: geërgerd.

Sam de Graaff
De Amerikaanse president Joe Biden.  Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld EPA

“Elk jaar op deze dag herdenken we de levens van iedereen die is omgekomen tijdens de Armeense genocide in het Ottomaanse Rijk,” zei Biden. Zaterdag was het 106 jaar geleden dat de genocide begon. Zo’n 800.000 tot 1,5 miljoen Armenen werden tussen 1915 en 1917 gedeporteerd en vermoord.

De Amerikaanse erkenning van de volkerenmoord wordt omarmd door de Armeniërs. De Turken reageerden als verwacht, boos. Biden had amper van genocide gesproken, of de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) had al gereageerd. “Niemand hoeft ons iets over ons verleden te vertellen,” zei hij. “Deze hele verklaring is populistisch en ondermijnt de band tussen de landen.”

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan deed een duit in het zakje. Hij zei dat het niet aan andere landen is om te bepalen wat er in het verleden is gebeurd. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in een verklaring dat president Biden geen juridische basis heeft voor zijn uitspraak.

Veel pijnpunten

Met een erkenning van de Armeense genocide door de Verenigde Staten komen de toch al gespannen verhoudingen tussen Turkije en de VS nog verder onder druk te staan. Het lijstje pijnpunten is lang: Washington en Ankara ruziën onder andere over de aanschaf van een Russisch luchtafweersysteem door Turkije, de Turkse inval in Syrië en de Amerikaanse steun aan Koerdische milities in Irak en Syrië.

President Biden zegt dat hij niemand wil beschuldigen, maar dat hij met de erkenning van de genocide wil uitsluiten dat het nog een keer gebeurt. “Laten we ons voornemen vernieuwen dit soort wreedheden te voorkomen en verzoening nastreven.”

Om de schade beperkt te houden, had Biden zijn Turkse ambtsgenoot vooraf ingelicht over de op handen zijnde erkenning van de genocide. Vooralsnog is de Turkse reactie – buiten de geuite onvrede – bescheiden: de Amerikaanse ambassadeur werd door Ankara op het matje geroepen, maar dat gebeurt vaker.

Meer over