PlusAchtergrond

Vrouwenquotum Europese Commissie op haar na gehaald

Een voor de helft vrouwelijke Europese Commissie; het streven van de nieuwe commissievoorzitter Ursula von der Leyen, noemden velen te ambitieus, maar komt met de komst van de Franse Sylvie Goulard toch in zicht.

Christoph Schmidt
Sylvie Goulard Beeld AFP
Sylvie GoulardBeeld AFP

Met de keuze van de Franse president Emmanuel Macron om zwaargewicht Sylvie Goulard voor zijn land naar Brussel te zenden, staat het aantal vrouwen in de 27 leden tellende Europese Commissie op 12. Dat worden er waarschijnlijk dertien, als de Roemeense Europarlementariër Rovana Plumb door de ballotage komt.

Daarmee komt het doel in zicht dat de commissievoorzitter Von der Leyen bij haar kandidatuur had gesteld, namelijk dat ‘haar’ commissie voor minstens de helft uit vrouwen zou bestaan. Velen dachten dat het haar nooit zou lukken.

Wachten op Italië

Roemenië is een van de weinige landen die voldeden aan het verzoek van de aanstaande commissievoorzitter aan de EU-lidstaten, om met minstens twee kandidaten te komen, een man en een vrouw. Dat deed ook Portugal. Daar viel de keuze op oud-Europarlementariër Elisa Ferreira.

Alleen Italië heeft nog geen naam genoemd. Het land bevindt zich na de val van de regering in een politiek vacuüm. Nu een nieuwe linkse coalitie is gevormd, zal Rome snel met een kandidaat op de proppen moeten komen. Er doen echter geen Italiaanse vrouwennamen de ronde, zodat het aantal van dertien vrouwen waarschijnlijk het hoogst haalbare is: een recordscore van 48,1 procent.

Daarna begint het spel van de portefeuilleverdeling. Elk land wil uiteraard een zware post voor zijn man/vrouw in Brussel, en elke vijf jaar moeten weer mensen worden teleurgesteld.

De Nederlandse afgevaardigde Frans Timmermans, is zeker van een toppositie. Die bekleedde hij de afgelopen vijf jaar ook al onder de vorige voorzitter Jean-Claude Juncker.

Meer over