Analyse

Vrijgesproken Trump voert fel vergeldingsoffensief

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zich direct bemoeid met de strafeis tegen een oud-adviseur van president Trump. Democraten zijn woedend.

David van Unen
Trump ontving woensdag de Ecuadoriaanse president Lenin Moreno, maar sprak vooral over het Stone-proces.  Beeld Jim lo Scalzo/EPA
Trump ontving woensdag de Ecuadoriaanse president Lenin Moreno, maar sprak vooral over het Stone-proces.Beeld Jim lo Scalzo/EPA

William Barr begon in een turbulente tijd aan zijn tweede termijn als minister van Justitie in de Verenigde Staten. Het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen was in december 2018 nog in volle gang. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen had Barrs voorganger Jeff Sessions zich er in een vroeg stadium buiten geplaatst.

Onder Barr zou het anders gaan, verzekerde hij tijdens de verhoren die hij voor zijn benoeming moest ondergaan in de Senaat. Hij beloofde pal voor het Ruslandonderzoek van Robert Mueller te gaan staan. De speciale onderzoeker beschouwde Barr als persoonlijke vriend. “In een door hem geleid onderzoek kan nooit sprake zijn van een heksenjacht.” Barr zou tijdens zijn ministerschap varen op een zuiver kompas.

Paladijn van Trump

Nog geen anderhalf jaar later heerst in Washington een juridische crisis als nooit tevoren, foeterde de hoogste Democraat in de Senaat Chuck Schumer woensdag. Vier aanklagers in de strafzaak tegen lobbyist Roger Stone waren toen net opgestapt. De aanleiding: Barrs ministerie had ze openlijk teruggefloten door een veel lagere eis te bepleiten dan de zeven tot negen jaar die de aanklagers in gedachte hadden. Stone (76) werd vorig jaar schuldig bevonden aan onder meer beïnvloeding van getuigen en liegen tegen het Amerikaanse Congres.

De verdenkingen tegen Stone – over wie Netflix de kijkwaardige documentaire Get me Roger Stone maakte – waren naar voren gekomen uit het onderzoek van Barrs persoonlijke vriend: Robert Mueller.

Dat de Amerikaanse minister van Justitie zich direct in het proces tegen Stone heeft gemengd, laat volgens criticasters zien hoeveel invloed de grillen van president Donald Trump op zijn omgeving hebben. Beroepsjurist Barr is niet meer dan een paladijn.

Onoverwinnelijk

Trump houdt zelf overigens vol dat zijn minister niet één van zijn bevelen uitvoerde. “Maar ik had daar wel alle recht toe gehad!” brieste de president woensdag in het Witte Huis. Hij complimenteerde Barrs ingrijpen in een proces dat volgens hem ‘volledig uit de hand is gelopen en misschien wel nooit plaats had mogen vinden’. Sinds hij door de Senaat is vrijgesproken van machtsmisbruik, voelt Trump zich volgens anonieme regeringsbronnen onoverwinnelijk.

Het Witte Huis doet ook nog maar amper moeite om acties die onder vorige presidenten ondenkbaar waren, te verhullen. “Stone zal wel gratie, een presidentiële vrijheidsmedaille en een eigen programma op Fox News krijgen,” schamperde Schumer.

Lesje geleerd

Senator Lisa Murkowski uit Alaska was een van de weinige Republikeinen die de president­ tijdens het impeachmentproces openlijk afviel. Ze sprak hem niettemin vrij van machtsmisbruik, omdat ze er vanuit ging dat Trump ‘zijn lesje had geleerd’.

Tegen journalisten moest ze woensdag toe­geven dat ze die indruk nog niet bepaald had gekregen. Haar Democratische collega Sherrod Brown uit Ohio kreeg die indruk wel: “Trump heeft geleerd dat hij kan doen wat hij wil en zich over vergelding uit de Senaat geen zorgen hoeft te maken.”

Meer over