Vrijgelaten schildpad Yoshi zwemt records aan gort

Yoshi, een vrijgelaten zeeschildpad – een ‘onechte karetschildpad’ om precies te zijn – breekt records met haar zwemtocht van inmiddels al ruim 35.000 kilometer.

Bob van Huet
Een onechte karetschildpad Beeld Shutterstock
Een onechte karetschildpadBeeld Shutterstock

Twintig jaar lang zwom zeeschildpad Yoshi rondjes in het Two Oceans Aquarium van Kaapstad. Als kleuterschildpad (2 kilo zwaar) was ze daar ooit afgegeven door Japanse vissers, die haar hadden opgevist. Ze groeide uit tot ‘de koningin van het aquarium’, 183 kilo zwaar. Yoshi werd er uiteindelijk getraind om weer in open zee te zwemmen. Met hapjes kreeft werd ze gestimuleerd steeds grotere afstanden af te leggen. Twee jaar geleden is ze vrijgelaten en sindsdien is Yoshi onderweg.

Curator Maryke Musson houdt een blog bij waarin de reizen van Yoshi worden bijgehouden. Dankzij een satellietverbinding en een zender is de schildpad goed te volgen. Het aquarium volgt wel meer vrijgelaten dieren, maar niet eentje legde 35.650 gezwommen kilometers af in 745 dagen. ‘Een gemiddelde van 48 kilometer per dag – elke dag – gedurende meer dan twee jaar: absoluut een recordbrekende migratie,’ schrijft Musson. Ter vergelijk: bultruggen kwamen in diezelfde periode tot 8000 kilometer; Maarten van der Weijden zwom 102,4 kilometer in 24 uur.

De Eendracht

De verwachting was dat Yoshi in de buurt van Zuid-Afrika zou blijven. Dat deed ze ook het eerste jaar, maar daarna ging het los. ‘Ze heeft de Atlantische Oceaan verkend, voordat ze op avontuur ging in de warme Indische Oceaan. Ze is nu ten noordwesten van Australië, op weg naar Dirk Hartogeiland,’ noteerde Musson.

Dat eiland dankt zijn naam aan de Nederlandse schipper Dirck Hartog van het schip De Eendracht, die in de zeventiende eeuw als tweede Europeaan op Australisch grondgebied landde (de eerste op de westkust). ‘Yoshi volgt de route van de Eendracht van Kaapstad naar Jakarta in 1616, met een extra rondje voor de westkust van Angola.’ Op het Dirck Hartogeiland komen elk jaar 1400 onechte karetschildpadvrouwtjes nestelen.

null Beeld Jamie Groenestein
Beeld Jamie Groenestein
Meer over