Vrees voor slijtageslag in het oosten

De Russische troepen slaagden er niet in hoofdstad Kiev in te nemen en richten zich nu op de Donbasregio in het oosten. Wat kunnen ze nog? ‘In het oosten hebben ze meer mankracht en meer controle over het luchtruim.’

Sanne Schelfaut
null Beeld AFP
Beeld AFP

De Russische troepen die zich terugtrekken uit het noorden, hergroeperen zich in Belarus en eigen land en bereiden zich zeer waarschijnlijk voor op een nieuw offensief in het oosten van Oekraïne: de Donbas, zegt Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Defensie-Academie. Dat gebied omvat Loehansk en Donetsk, de twee regio’s waar pro-Russische separatisten sinds 2014 tegen het regeringsleger vechten.

Daarnaast is de verovering van de strategisch gelegen havenstad Marioepol van belang voor de Russen, want dan hebben ze hun gewenste directe verbinding tussen schiereiland de Krim via de Donbas naar Rusland in handen.

De Russen moeten opschieten

Het vermoeden is dat Poetin op 9 mei, de dag dat Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert, wil pronken met een concreet succes. “Dan zullen ze op moeten schieten. Het verplaatsen van de troepen – het gaat om meer dan 40.000 soldaten – van het noorden naar het oosten vergt zeker een week. Tot nu toe kampten de Russen met grote logistieke problemen. En vergeet niet dat er in de Donbas-regio zo'n 20.000 tot 30.000 Oekraïense militairen actief zijn. Die zullen zo lang als mogelijk strijd leveren,” legt Osinga uit.

De hoogleraar denkt dat de Russen op de langere termijn hun doel (inname Donbas) zullen bereiken. “Zeker in die hoek hebben ze meer controle over het luchtruim. En ze hebben meer mankracht dan de Oekraïners die ook meer en meer afhankelijk worden van wapentuig dat door het Westen wordt geleverd.”

Tot nu toe komt er amper iets naar buiten over de verliezen aan Oekraïense kant. “Ook die zullen aanzienlijk zijn. Daar hoeven we ons weinig illusies over te maken. De Russen hebben na zes weken oorlog volgens deskundigen te maken met 20.000 tot 40.000 gewonde en gesneuvelde militairen. Aan Oekraïense kant is het moeilijker in te schatten door gebrek aan informatie, maar ga zeker uit van 15.000 doden en gewonden.”

Oorlog kan jaren duren

De oorlog in Oekraïne kan nog maanden, zelfs jaren gaan duren, waarschuwde Navo-topman Jens Stoltenberg eerder deze week. “We moeten realistisch zijn. En daarom moeten we ook voorbereid zijn op een lange rit, wat betreft het steunen van Oekraïne, het handhaven van sancties en het versterken van onze verdediging,” aldus de Navo-chef die een militair ingrijpen vanuit het bondgenootschap zelf tot nu toe uitsluit uit angst voor een nieuwe wereldoorlog waarbij kernwapens worden ingezet.

Ook Osinga vreest voor een slijtageslag waarbij met name de steden en dorpen in de Donbas het moeten ontgelden. Met name de strijd om Marioepol heeft al duizenden slachtoffers gekost. De burgemeester van de stad heeft de Russen er zelfs van beschuldigd lijken van inwoners in mobiele crematoria te verbranden om sporen uit te wissen van oorlogsmisdaden. Oekraïense autoriteiten en media hadden eerder al gemeld dat de Russen mobiele crematoria gebruiken, maar dan voor het verbranden van de lijken van hun eigen soldaten. Zo zouden ze willen verbergen hoeveel Russische doden er gevallen zijn. Hiervoor is tot nu toe overigens geen enkel bewijs geleverd.

Door de oorlog zijn er tot nu toe 4,3 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht. Een deel keert overigens ook weer terug naar huis, met name richting de regio Kiev.

Meer over