Nieuws

Vredestoezichthouder Bosnië: ‘Land gaat richting nieuwe burgeroorlog’

Bosnië en Herzegovina loopt gevaar uiteen te vallen, waarschuwt de hoge vertegenwoordiger van de Vredesuitvoeringsraad in het land, Christian Schmidt. Hij noemt het zeer reëel dat de voormalige Joegoslavische deelrepubliek terugkeert naar conflict.

Tom Kieft
Christian Schmidt is verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van het akkoord van Dayton. Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Christian Schmidt is verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van het akkoord van Dayton.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Dat schrijft de Britse krant The ­Guardian, die het rapport in handen heeft. Het is het eerste rapport van Schmidt sinds hij in augustus aantrad. Hij is verantwoordelijk voor het toezien op de naleving van het akkoord van Dayton, dat de vrede beschermt na de bloedige burgeroorlog in de jaren negentig die volgde op het uiteenvallen van Joegoslavië.

Florissant is het sinds de burger­oorlog niet gegaan in het tussen moslims (Bosniakken), etnische Serviërs en Kroaten verdeelde land. De spanningen van de oorlog, waarin ruim 100.000 doden zijn gevallen en etnische zuiveringen zijn gepleegd, zijn onder delen van de bevolking nooit weggegaan en ook op economisch vlak gaat het bepaald niet voor de wind. Intussen wordt het land volgens Schmidt geconfronteerd met ‘de grootste existentiële dreiging van de naoorlogse periode’.

Contraterroristische oefeningen

De Bosnisch-Servische leider, Milorad Dodik, dreigt zich terug te trekken uit het nationale leger en een ­eigen Servische strijdmacht te bouwen. Daarvoor zei hij ook hulp te verwachten van ‘vrienden’, een moge­lijke verwijzing naar Servië en Rusland.

Volgens Schmidt zou het oprichten van een apart Servisch leger een startschot kunnen zijn voor een nieuwe burgeroorlog.

Vorige maand voerden Bosnisch-Servische politieagenten al ‘contraterroristische oefeningen’ uit op de berg Jahorina, vanwaar de Servische troepen tussen 1992 en 1995 de hoofdstad Sarajevo bombardeerden.

Volgens de Servische leiders had de oefening, waarbij pantservoer­tuigen, helikopters en militairen in camouflagekleding werden ingezet, niets met de politieke crisis te ­maken. Maar Bosnisch-Kroatische leiders en Bosniakken zien het als een duidelijke provocatie.

Meer over