Voorzitter comité Olympische Spelen Tokio in opspraak na seksistische uitspraak

De voorzitter van het organisatiecomité voor de Olympische Spelen in Tokio is in opspraak geraakt vanwege seksistische uitspraken. Volgens Yoshiro Mori zouden vrouwen het moeilijk vinden beknopt te spreken, waarover hij zijn irritatie uitte.

Het Parool
Yoshiro Mori. Beeld AFP
Yoshiro Mori.Beeld AFP

Volgens de Japanse krant Mainichi beseft Mori dat hij mogelijk zal moeten opstappen als gevolg van zijn woorden.

De 83-jarige oud-premier zegt dat hij misschien opstapt als de roep om zijn vertrek aanhoudt. “Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is,” had de voorzitter gezegd bij een bijeenkomst.

De ophef over Mori’s uitspraken vermindert het enthousiasme voor de spelen onder het Japanse volk mogelijk verder. De scepsis onder Japanners over het organiseren van het internationale sportfestijn ten tijde van een pandemie neemt afgelopen tijd al zienderogen toe. Meer dan 80 procent van de Japanners is er tegen dat de spelen in juli staan gepland, kwam onlangs uit een opiniepeiling naar voren.

‘Stap alsjeblieft op’

Op sociale media is een storm van verontwaardiging om de seksistische uitspraken van Mori. De hashtag ‘Mori, stap alsjeblieft op’ is donderdag trending op Twitter in Japan. Sommige twitteraars roepen sponsors van de Olympische Spelen op druk te zetten op het organisatiecomité om Mori te ontslaan.

De oud-staatsman stond in zijn tijd als premier ook al bekend om zijn verbale uitglijders. Mori vertelde aan Mainichi dat hij inmiddels op zijn kop heeft gekregen van zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter.

Meer over