Voortvluchtige Surinaamse ex-minister Hoefdraad nam harde schijf mee

De voortvluchtige Surinaamse oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad heeft op zijn vlucht uit Suriname computers meegenomen met voor hem belangrijke data. Dat heeft een adviseur van president Chan Santokhi maandag bevestigd tegenover persbureau anp.

Het Parool
Gillmore Hoefdraad. Beeld Privebeeld
Gillmore Hoefdraad.Beeld Privebeeld

Voor de adviseur en zijn collega’s van het ministerie van Financiën is het duidelijk dat Hoefdraad informatie heeft meegenomen waarvan de oud-minister niet wil dat die bekend wordt. Het zou volgens Santokhi’s adviseur gaan om gegevens over de vele leningen en andere deals die Hoefdraad namens Suriname de afgelopen jaren heeft gesloten. Het vermoeden bestaat dat de ex-minister daar zelf van geprofiteerd heeft. “Als je niets te verbergen hebt dan draag je alles netjes over en dan doe je dit niet, want je bent minister namens de bevolking,” aldus de adviseur.

Er bestond al langere tijd een sterk vermoeden dat niet alle transacties die Hoefdraad de afgelopen jaren heeft gedaan, door de beugel konden. Daarom heeft de Surinaamse politie in augustus al een opsporingsbevel voor de ex-bewindsman uitgevaardigd. Volgens de Surinaamse procureur-generaal zou Hoefdraad verschillende wetten hebben overtreden, waaronder de Anti-corruptiewet, de Bankwet en de wet die witwassen verbiedt. Waar Hoefdraad zich op dit moment bevindt is onbekend.

Volgens de presidentiële adviseur werd het gemis van de data ontdekt door mensen die zich bezig houden met het schrijven van het economische herstelplan voor Suriname. Voor hen is het erg lastig werken omdat nu lang niet alle data beschikbaar zijn. Ook waren slechts enkele naaste medewerkers van Hoefdraad van alles op de hoogte. Ook zij zijn het land uit gevlucht en hebben belangrijke informatie meegenomen. “Het is niet zo dat we ons werk niet kunnen doen, maar het kost wel heel veel meer tijd om de puzzel te leggen,” aldus de adviseur van Santokhi.

Meer over