Plus

VN wil stevige actie tegen terreur in West-Afrika

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, pleit op een top voor een steviger internationaal ingrijpen in West-Afrika.

Erik van Zwam
Guterres (links) donderdag in Nairobi met de president van Kenia, en gastheer van de top, Uhuru Kenyatta. Beeld AFP/Tony Karumba
Guterres (links) donderdag in Nairobi met de president van Kenia, en gastheer van de top, Uhuru Kenyatta.Beeld AFP/Tony Karumba

Er zijn meer geld, meer troepen, meer militair materieel en een steviger mandaat van de VN-Veiligheidsraad nodig om het oprukkend terrorisme in West-Afrika het hoofd te bieden. António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, wond er geen doekjes om op de top over antiterrorisme in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, die woensdag van start ging.

“Ik ben zeer bezorgd over de situatie in de Sahel en de groeiende risico’s in West-Afrika,” aldus Guterres. Desnoods moet geweld gebruikt kunnen worden, vindt de Portugees. Niet alleen tegen IS en Al-Qaida, maar ook tegen het toenemende geweld van Boko Haram in Nigeria en Kameroen.

G5 komt niet los

De legereenheden van de zogenoemde G5-landen – Mauritanië, Mali, Niger, Tsjaad en Burkina Faso, die samenwerken tegen het groeiende geweld van Al-Qaida en de Afrikaanse tak van IS – zijn er niet tegen opgewassen. Landen die financiering van de G5-troepenmacht beloofden, hebben vooralsnog maar voor de helft aan hun financiële verplichtingen voldaan. De Europese Unie beloofde deze week 138 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de G5, die in 2014 is opgericht, maar nog nauwelijks uit de startblokken is gekomen.

De grootste problemen doen zich voor in Mali, maar Burkina Faso heeft zich het laatste jaar ook als brandhaard van terroristisch geweld ontwikkeld. Dat waaiert uit naar de andere G5-staten, maar ook sterkere staten in de regio als Ivoorkust, Senegal en Ghana beginnen last te krijgen van het oprukkende islamistisch terrorisme.

Motorbendes

In de cijfers van Acled, een wereldwijde organisatie die data over conflicten verzamelt, is dit jaar een piek in geweld tegen burgers te zien die het afgelopen decennium in het toch al door geweld geteisterde Mali niet eerder zo hoog was.

In het land hebben de Dogon en de Fulani het met elkaar aan de stok. De laatste is een herdersvolk dat over twaalf landen in de regio is verspreid. Het voelt zich niet beschermd door overheden en politie, en jonge Fulani sluiten zich in toenemende mate aan bij IS. De Dogon hebben hun eigen Dan Nan Ambassagou-militie.

Beide groepen hebben de laatste maanden elkaars dorpen aangevallen met motorbendes die alles platbranden en vermoorden wat op hun weg komt. Elke week vinden nieuwe incidenten plaats, met als gevolg dat in Mali en Burkina Faso 200.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. In de kampen is de humanitaire situatie ronduit slecht. Hulp is er nauwelijks.

Meer over