VN: ‘Drie miljoen inwoners Idlib in de val’

Satellietbeeld van het stadje Kafr Nabudah in Idlib, dat maandag werd gebombardeerd door het Syrische leger. Beeld REUTERS
Satellietbeeld van het stadje Kafr Nabudah in Idlib, dat maandag werd gebombardeerd door het Syrische leger.Beeld REUTERS

De Verenigde Naties waarschuwen dat zo’n drie miljoen mensen in de knel komen als het geweld in de Syrische provincie Idlib aanhoudt.

David van Unen

Zo’n 270.000 mensen zijn al ontheemd geraakt, nadat de regering van Bashar al-Assad vorige maand de aanvallen in het gebied opvoerde.

De bewoners van Idlib worden onbereikbaar voor humanitaire hulp, zegt plaatsvervangend secretaris-generaal Ursula Mueller. “Onze mogelijkheden zijn beperkt, maar worden weggevaagd bij nog meer geweld.”

Het goed ingevoerde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in Londen noteerde sinds het begin van dat nieuwe offensief meer dan 250 burgerdoden.

Hayat Tahrir al-Sham

Idlib vormt samen met gedeelten van de regio’s Aleppo, Hama en Latakia het laatste stukje Syrië dat onder controle staat van gewapende rebellen. In het dichtbevolkte Idlib maakt Hayat Tahrir al-Sham (HTS) de dienst uit, een groep die is ontstaan uit voormalig leden van Al Qaida.

11

Volgens internationale waarnemers kwamen dinsdag ten minste elf kinderen om het leven.

Rusland, bondgenoot van de regering in Damascus, noemde voor de VN-Veiligheidsraad in New York dinsdag de aanwezigheid van groepen als HTS de belangrijkste reden om Assad te blijven steunen.

“Elke dag sterven er mensen door toedoen van deze terroristen,” zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Versjinin tegen de Veiligheidsraad, waarmee hij hard botste over Syrië. “Er zijn in Idlib nog altijd meer baby’s dan strijders van HTS,” beet de Britse VN-ambassadeur Karen Pierce hem toe.

Chemische wapens

Een nieuwe reeks bombardementen van de regering heeft dinsdag zeker 27 mensen het leven gekost. Onder meer een ziekenhuis en drukke winkelstraat werden daarbij geraakt. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten waren onder de doden zeker elf kinderen. Sinds afgelopen zondag zijn meer dan vijftig mensen om het leven gekomen.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian heeft zijn land aanwijzingen dat Syrië chemische wapens heeft ingezet op eigen grondgebied. Die signalen, waarvan hij de inhoud niet verder toelichtte, zijn overigens nog niet geverifieerd.

Ze sluiten wel aan bij geluiden uit de Verenigde Staten, die op hun beurt al al schermden met informatie die wijzen op de inzet van chemische wapens.

Meer over