PlusAchtergrond

Vluchtelingen over nieuw kamp op Lesbos: ‘We kunnen hier nog niet als mens leven’

Inwoners van  vluchtelingen­kamp Kara Tepe op Lesbos zijn boos over hun leefomstandig­heden. Beeld AFP
Inwoners van vluchtelingen­kamp Kara Tepe op Lesbos zijn boos over hun leefomstandig­heden.Beeld AFP

De Griekse regering wil graag laten zien dat de situatie in het vluchtelingenkamp op Lesbos is verbeterd. De bewoners van het kamp zijn het daar niet mee eens.

Thijs Kettenis

Er is hoog bezoek op Lesbos, van Eurocommissaris Ylva Johansson, maar Modicay Fiston heeft andere dingen aan zijn hoofd. “Ik heb enorme pijn aan mijn knieën,” zegt de 31-jarige Congolees vanuit zijn rolstoel. “Waarom moet ik een maand wachten voor een afspraak met de dokter?” Zijn vriend Wasi Willy (33) duwt hem een stukje verder het hobbelige pad omlaag. “Dit zijn geen omstandigheden om in te leven. Bijna nooit elektriciteit, geen verwarming, geen matras. Laat ons hier uit!”

Ontmoetingen als deze lijken nadrukkelijk niet de bedoeling van de gehaaste rondleiding die journalisten maandag krijgen in kamp Mavrovouni. “Kom, doorlopen,” zegt een politieagent. De Congolezen hebben verbluft het nakijken en zwaaien nog snel. Het tentenkamp op een voormalige legerschietbaan aan zee, in september uit de grond gestampt nadat het oude en beruchte kamp Moria in een vlammenzee was verdwenen, is normaal gesproken gesloten voor de pers, maar naar aanleiding van het bezoek van Johansson, eerder die dag, is een uitzondering gemaakt.

Onder begeleiding van politie en ambtenaren is er een korte tour door een klein deel van het kamp, bij de ingang. Vrij tussen de tenten doorlopen is er niet bij. Vermoedelijk is het doel vooral te laten zien dat de leefomstandigheden verbeterd zijn sinds dit kamp in alle haast werd aangelegd; iets waarvoor Johansson de Griekse minister van Migratie Notis Mitarakis even daarvoor op een persconferentie nog heeft geprezen.

276 miljoen euro

En inderdaad: er is meer sanitair, er zijn warme douches, het aan de pers getoonde deel van het kamp oogt opgeruimder, en bovenal: er liggen geulen die het regenwater moeten afvoeren tijdens de hoosbuien die hier regelmatig voorkomen.

“Maar als een mens leven, dat kan ik nog steeds niet,” zegt Youssef al Ali (20) uit Syrië. Al een jaar en twee maanden verblijft hij op Lesbos, eerst in Moria, nu hier aan zee. Zijn asielaanvraag is afgewezen; hij wacht nu op de uitkomst van zijn beroep. “Wil je mijn tent zien?” vraagt hij. Maar daar is alweer een Griekse ambtenaar. “Kom, we moeten verder.”

EU-commissaris Ylva Johansson. Beeld AP
EU-commissaris Ylva Johansson.Beeld AP

Johansson heeft migratie in haar portefeuille en is onder meer naar Lesbos gekomen, en eerder op de dag Samos, om aan te kondigen dat de Europese Commissie 276 miljoen euro uittrekt voor de verbetering van de vluchtelingen­opvang op de Griekse eilanden. De opvang op Samos is over enkele maanden al gereed.

In de nasleep van de brand in Moria zei Johansson in samenspraak met de Griekse regering dat er met EU-geld gefinancierde nieuwe, permanente en menswaardige opvang op Lesbos gereed zou zijn in september. Die datum herhaalt ze maandag op een persconferentie niet, nadat het Duitse weekblad Der Spiegel dit weekend had bericht dat de planning al maanden vertraging heeft opgelopen.

Lidstaten laten het afweten

Lange bureaucratische procedures en weerstand onder de Griekse bevolking op Lesbos zouden daar de aanleiding voor zijn. Ook tijdens Johanssons bezoek zijn er protesten tegen het nieuwe kamp, dat sommigen een gevangenis noemen. Het moet komen op een afgelegen berg, vijf kilometer van het dichtstbij gelegen dorp. Anderen vinden dat Lesbos zijn aandeel wel heeft geleverd en willen helemaal geen vluchtelingen meer op hun eiland.

“Het is van het grootste belang dat asielzoekers niet weer een winter in tenten zitten,” antwoordde Johansson op de vraag wanneer het nieuwe kamp opgeleverd wordt. Mitarakis zei te streven naar de winter, ‘of hopelijk al de herfst’.

De echte oplossing is volgens beiden dat andere EU-lidstaten meer verantwoordelijkheid nemen en Griekenland niet met de asielzoekers laat zitten. De onderhandelingen over een gezamenlijk migratiebeleid verlopen echter uiterst stroef.

Brandjes door kortsluiting

Voorlopig zitten de migranten op Lesbos dus nog wel even in tentenkamp Mavrovouni. Daar gaat de rondleiding door, langs een laaggelegen deel waar de tenten zijn weggehaald omdat ze steeds onderliepen bij regen. Het is nu opgehoogd, en de bedrading is ondergronds. Elders in het kamp lopen de kabels nog over de tenten, met gevaarlijke situaties tot gevolg. Er zijn regelmatig brandjes door kortsluiting.

In afwachting van het terugplaatsen van de tenten spelen kinderen een potje voetbal op de stoffige vlakte. Vlak bij de uitgang klinkt het woedende geschreeuw van een groep Afrikaanse vrouwen vanaf een heuveltje. “Onze kinderen hebben honger, onze kinderen hebben het koud,” schreeuwen ze in het Frans, en ze ballen hun vuist. Ze rennen op de groep journalisten af. Die maken gauw foto’s, filmpjes en aantekeningen. Daar is de politie al. “Hup hup, naar buiten! Nu!” roept de ambtenaar.

Meer over