PlusReportage

Vluchtelingen op Lesbos: ‘Is dit kamp beter dan Moria? Beter dan op straat?’

Vluchtelingen op Lesbos vrezen dat het nieuwe tijdelijke kamp een tweede Moria wordt. Niet aanlokkelijk, maar de straat is dat evenmin. ‘Ik wil dat nieuwe kamp niet in.’

Het Parool
Berooide vluchtelingen trekken naar het nieuwe tijdelijke kamp op Lesbos.  Beeld AFP
Berooide vluchtelingen trekken naar het nieuwe tijdelijke kamp op Lesbos.Beeld AFP

Zwetend hangt Mohammed Mohammadi tegen een hek langs de weg. Even op adem komen. Terwijl de druppels langs zijn gezicht lopen, tuurt de 17-jarige Afghaan tussen de spijlen door naar rijen witte tenten. “Is dit kamp beter?” vraagt hij hardop. “Beter dan Moria? Beter dan op straat?”

In kamp Moria op Lesbos zat hij een jaar en twee maanden, tot hij daar vorige week halsoverkop weg moest, omdat het in lichterlaaie stond. Hij zat daarna anderhalve week op straat. Gisterochtend vroeg, toen hij nog lag te slapen in de berm, sloeg een politieagent hem wakker met een stok op zijn been. “Naar het nieuwe kamp,” zei hij. “Hij sloeg niet hard, maar hij sloeg wel.”

Dus pakte Mohammadi even later zijn boeltje, twaalf flessen water. Dat is alles wat hij nog heeft – de rest ging op in de vlammen van Moria. “Ik wil dat nieuwe kamp niet in,” zegt Mohammadi.

Niemand wil het nieuwe Moria in, maar de grote politiemacht en de tijd hebben hun verzet ­gebroken. Ze zijn afgemat, ze zweten en ze stinken, na een week op straat.

“Misschien is het er beter,” zegt Mohammadi. “Misschien kijkt er iemand naar mijn zaak. Ik ben minderjarig en alleen, maar ik heb geen ­papieren. In Moria hielp niemand me.”

Van geweld of dreiging door de politie is geen sprake, wel van overmacht. Honderden agenten zijn overgekomen uit Athene. De wegen zijn afgezet en worden bewaakt, zodat vluchtelingen niet kunnen uitzwermen over het eiland.

Europees beheer

Het nieuwe kamp is in principe tijdelijk. De Griekse regering wil een nieuw permanent kamp bouwen, op een andere locatie dan Moria. Premier Kyriakos Mitsotakis stuurde gisteren in een gesprek met Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en de Duitse bondskanselier Merkel, de huidige EU-voorzitter, opnieuw aan op Europees beheer. Of en wanneer dat gaat lukken en hoe dat eruit gaat zien, is onduidelijk.

De bewoners van Lesbos zijn mordicus tegen de bouw van een nieuw kamp. Zij vinden dat zij de afgelopen jaren wel genoeg hebben geholpen én hebben geleden onder het beroerde imago dat hun eiland bij onder meer toeristen heeft gekregen. Ze worden daarin gesteund door lokale politici.

Vluchtelingen en hulpverleners zien de bui al hangen. “Die tenten zien er mooi uit, maar voor zover ik begrijp, staan ze direct op de grond,” zegt Caroline Willemen, coördinator van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) op Lesbos. “Hoe moet dat als het gaat regenen?”

Ze staat voor de noodkliniek van AzG langs de route naar het nieuwe kamp, met de enige ­artsen die zich momenteel over de vluchtelingen ontfermen. De dokters in het kamp zijn vooral druk met het indammen van het coronarisico.

Direct na de brand kwamen bij AzG vooral veel patiënten met paniekaanvallen langs, en kinderen die traangas hadden ingeademd na het ­bestrijden van de opstootjes die waren uitge­broken. Ook zagen de artsen drie miskramen. Nu zijn het weer de gebruikelijke huid- en luchtweginfecties.

Brandende zon

Wat de rol van AzG en andere hulporganisaties wordt in de nieuwe situatie, is nog niet duidelijk. In elk geval verbood de politie hun gisteren eten en drinken aan vluchtelingen uit te delen. Ook aan degenen die al uren in de brandende zon stonden te wachten om het kamp binnen te mogen. Kennelijk willen de autoriteiten iedereen zo dwingen zich zo snel mogelijk aan te sluiten. Ook Mohammadi heeft dat gedaan. “Ik moet wel. Hier op straat heb ik helemaal niks.”

Meer over