Nieuws

Verzet Afghanistan wil praten over vrede als taliban zich terugtrekken uit Panjshirvallei

Het Nationaal Verzetsfront van Afghanistan (NRFA) staat open voor vredesbesprekingen als de taliban zich terugtrekken uit de Panjshirvallei. Dat zegt leider Ahmas Massoud in een verklaring.

Tonny van der Mee
Het laatste bolwerk van verzet tegen de taliban is nog niet gebroken. Beeld AFP
Het laatste bolwerk van verzet tegen de taliban is nog niet gebroken.Beeld AFP

Panjshir is het laatste verzetsbolwerk tegen de taliban. Die claimen het gebied grotendeels in handen te hebben, maar dat wordt door het verzet ontkend.

‘De NRFA stemt er in principe mee in om de huidige problemen op te lossen, onmiddellijk een einde te maken aan de gevechten en door te gaan met onderhandelingen,’ schrijft Massoud op Facebook. ‘Om een duurzame vrede te bereiken, is de NRFA bereid te stoppen met vechten op voorwaarde dat de taliban ook stoppen met hun aanvallen op Panjshir en Andarab.’

Massoud reageert op een voorstel van de ulema, een raad van islamitische geleerden. Die riep de taliban op te onderhandelen met de verzetsstrijders en de gevechten te beëindigen.

Vertrouwen

‘Het Nationaal Verzetsfront zet zich in voor het vreedzaam oplossen van geschillen met de taliban in overeenstemming met de principes van religie en moraliteit,’ schrijft Massoud in een verklaring. ‘Het heeft er vertrouwen in dat het toekomstige systeem van het land zal werken met de taliban en andere groepen en sekten die het Afghaanse volk vertegenwoordigen.’

Al de hele week zijn hevige gevechten gaande tussen de taliban en de NRFA in de onneembaar geachte Panjshirvallei. De situatie is onduidelijk. De taliban zeggen dat ze belangrijke districten hebben veroverd en zijn opgerukt naar de provinciale hoofdstad, maar dat wordt door de NRFA ontkend.

Massoud had aanvankelijk opgeroepen tot een regeling met de taliban. Er werden verschillende pogingen tot gesprekken gevoerd, maar die mislukten. Beide partijen gaven elkaar daarvan de schuld.

Pansjhir is de laatste provincie die nog niet in handen is van de taliban. Vrijdag claimden de taliban de verovering van de vallei, maar een woordvoerder van de NRFA noemde dat een ‘leugen’. De Italiaanse hulporganisatie Emergency zei zaterdag dat de taliban een ziekenhuis in een van de districten in de Panjshirvallei hebben bereikt.

Onder de voet

Zondag twitterde de hooggeplaatste taliban-woordvoerder Bilal Karimi dat de strijders het Rokha-district, een van de grootste van de acht districten in Panjshir, onder de voet hebben gelopen. Zo zouden het hoofdbureau van de politie en een districtscentrum zijn veroverd. Veel verzetsstrijders zouden gedood of opgepakt zijn.

Rokha grenst aan de provinciehoofdstad Bazarak, waar ook wordt gevochten, aldus de taliban. De berichten zijn niet bevestigd.

Eerder op zondag zei NRFA-woordvoerder Fahim Dashti dat het verzet in een noordoostelijk district met succes een aanval van de taliban heeft afgeslagen. Volgens het onbevestigde bericht zouden daarbij zeker duizend talibanstrijders zijn teruggedrongen of gevangen genomen. “De verzetstroepen zijn klaar om hun verdediging tegen elke vorm van agressie voort te zetten,” zei Dashti.

Meer over