Plus

Vertrek van Andrea Nahles is een gevaar voor Merkel

De wankele Duitse coalitie van bondskanselier Angela Merkel is verder in de problemen geraakt, nu Andrea Nahles, de leider van coalitiepartij SPD, vertrekt.

Het Parool

Nahles heeft maandag officieel ontslag genomen als voorzitter van de Duitse sociaaldemocraten. Een dag eerder liet ze plotseling weten op te stappen als voorzitter en fractieleider van de sociaaldemocratische SPD. Ze zei dat ze niet genoeg steun meer heeft binnen de partij om haar functies goed te kunnen uitoefenen.

Na het aftreden van partijleider Nahles wordt de SPD tijdelijk geleid door een driekoppig bestuur, dat heeft het Duitse persbureau DPA maandag uit bronnen binnen de SPD vernomen. De partijleiding heeft maandag voorgesteld om de partij te laten besturen door de minister-presidenten van de deelstaten Mecklenburg-Voor-Pommeren en Rijnland-Palts, Manuela Schwesig en Malu Dreyer en de Hessische SPD-leider Thorsten Schäfer-Gümbel.

Achtergrond van de onrust in Berlijn is de grote nederlaag die zowel SPD als Merkels CDU vorige week leed bij de Europese verkiezingen. De sociaal­democraten kregen slechts 15,8 procent van de stemmen en zagen de Groenen voorbijsnellen naar de tweede plaats (met 20,5 procent). In het rode bolwerk Bremen, de kleinste deelstaat van het land, kwam de SPD voor het eerst in 73 jaar niet als grootste uit de bus.

Transgenders

De christendemocratische CDU/CSU bleef weliswaar de grootste partij in Duitsland, maar zakte weg van 35,3 naar 28,9 procent. De positie van CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer, de beoogde opvolger van bondskanselier Merkel, is de laatste weken wankeler geworden.

Dat komt mede door enkele ongelukkige uitspraken over onder meer transgenders en een veelbekeken YouTubefilmpje met kritiek op de SPD. Naar verluidt heeft nu ook Merkel zelf twijfels over de kwaliteiten van ‘AKK’.

Intussen verschijnt de ene na de andere opiniepeiling die dodelijk oogt voor de partijtoppen van beide coalitiegenoten. In een daarvan zijn de Groenen, voor het eerst, de grootste partij van het land.

Tegenzin

De SPD ging begin vorig jaar met enorme tegenzin opnieuw in zee met de christendemocraten, nadat een eerdere formatiepoging van CDU met de Groenen en de liberale FDP was mislukt. De partij besloot wel om nog eens kritisch naar de samenwerking te kijken. Aanvankelijk zou die evaluatie december dit jaar plaatsvinden, maar maandag wordt tijdens een bestuursvergadering besproken of het partijcongres wordt vervroegd. Het congres zou een moment kunnen zijn dat de SPD de stekker uit de coalitie trekt.

Mocht dat gebeuren, dan zijn er verschillende scenario’s denkbaar, waaronder vervroegde verkiezingen of een CDU-minderheidsregering met gelegenheidscoalities. In normale omstandigheden zijn er pas eind 2021 weer Bondsdagverkiezingen.

Merkel legde zondagavond een verklaring af naar aanleiding van het vertrek van Nahles. Daarin onderstreepte ze dat haar ‘Grosse Koalition’ gewoon aan de slag blijft. “Wij zullen het regeringswerk voortzetten, in alle ernst en vooral met een groot gevoel van verantwoordelijkheid.”

Meer over