PlusNieuws

Veroordeelde in South Carolina moet kiezen: elektrische stoel of vuurpeloton

De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina heeft een wet ondertekend die ter dood veroordeelden voorlopig dwingt te kiezen tussen de elektrische stoel en executie door een vuurpeloton.

Hoe snel de doodvonnissen in South Carolina voltrokken kunnen worden, is afwachten. De 109 jaar oude houten elektrische stoel is klaar voor gebruik. Beeld AP
Hoe snel de doodvonnissen in South Carolina voltrokken kunnen worden, is afwachten. De 109 jaar oude houten elektrische stoel is klaar voor gebruik.Beeld AP

Tot nu toe werd het doodvonnis voltrokken door een dodelijke injectie, maar dat ligt al jaren stil door een tekort aan gifstoffen.

In de hoop het voltrekken van de doodvonnissen zo snel mogelijk te kunnen hervatten, ondertekende gouverneur Henry McMaster de nieuwe wet. Die verplicht ter dood veroordeelden te kiezen tussen executie of de elektrische stoel als er geen gif beschikbaar is voor een dodelijke injectie. De meeste farmaceutische bedrijven weigeren staten medicijnen te leveren die nodig zijn om gedetineerden te kalmeren, hun spieren te ontspannen en hun hart te doen stoppen.

Rechtszaak

In de Amerikaanse staat zitten momenteel 37 veroordeelden in dodencellen. Twee van de drie voor wie geen rechtsmiddelen meer openstaan tegen hun veroordeling, hebben meteen een rechtszaak aangespannen tegen de nieuwe wet. Ze kunnen volgens hun advocaten niet worden geëlektrocuteerd of doodgeschoten omdat hun cliënten zijn veroordeeld op basis van een eerdere wet. Die bepaalde dat ter dood veroordeelden die niet kiezen voor de elektrische stoel, automatisch sterven door middel van een dodelijke injectie. De twee aanspanners van de zaak kozen voor die laatste methode. Die kan weliswaar niet worden uitgevoerd maar een gedwongen strafuitvoering op een andere manier schendt hun grondrechten, aldus de raadslieden van Freddy Owens en Brad Sigmon.

Hoe snel de doodvonnissen in South Carolina voltrokken kunnen worden, is afwachten. De 109 jaar oude houten elektrische stoel is klaar voor gebruik. Ambtenaren van het gevangeniswezen hebben een eerste onderzoek gedaan naar de manier waarop vuurpelotons executies uitvoeren in andere staten, maar weten niet hoe lang het zal duren voordat er een nieuw vuurpeloton is in South Carolina.

Sinds de herinvoering van de doodstraf in de VS, in 1977, zijn drie ter dood veroordeelden gestorven door middel van executie door een vuurpeloton. Ze zaten alle drie in dodencellen in Utah. Negentien ter dood veroordeelden stierven deze eeuw in de elektrische stoel.

Gouverneur Henry McMaster. Beeld AP
Gouverneur Henry McMaster.Beeld AP
Meer over