Plus

Verkiezingen in Frankrijk besmet: lage opkomst

In Frankrijk grijpt het coronavirus om zich heen maar zijn toch verkiezingen gehouden. Het gevolg: een record aan niet-stemmers. Volgens schattingen heeft slechts 44 tot 46 procent van de Fransen gestemd.

Frank Renout
Verkiezingsmedewerkers met beschermende maskers en handschoenen in Frankrijk. Beeld AFP
Verkiezingsmedewerkers met beschermende maskers en handschoenen in Frankrijk.Beeld AFP

Bij de vorige lokale verkiezingen stemde 63 procent. “We lijken af te stevenen op een historisch record van niet-stemmers,” zei onderzoeker Frédéric Dabi gisteravond. “Deze verkiezingen zijn besmet door het coronavirus.”

In de nacht van zaterdag op zondag gingen alle Franse cafés en restaurants voor onbepaalde tijd dicht. Vliegtuigen, treinen en bussen gaan geleidelijk aan minder vliegen en rijden. De regering vraagt de Fransen zo veel mogelijk thuis en binnen te blijven. Toch gingen gisterochtend in 35.000 gemeenten de deuren weer open van scholen en gemeentehuizen. Daar waren de stembureaus ingericht voor de gemeenteraads­verkiezingen.

Op tafels stond desinfecterende gel. Personeel droeg operatiehandschoenen. En kiezers namen hun eigen ‘schone’ pen mee om hun favoriete kandidaat aan te vinken.

‘Er zijn in mijn stembureau meer veiligheidsmaatregelen genomen dan in mijn supermarkt,’ schreef een vrouw op Twitter. Een ander: ‘Het was gevaarlijker om bij de bakker een stokbrood te kopen dan te stemmen.’

Toch ging het niet altijd soepel. Ex-minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn stemde in Parijs en merkte pijnlijk – gefilmd door een rij cameraploegen – dat het pompje met gel niet werkte, waarna een medewerker van het stembureau zijn handschoenen uitdeed en nota bene met zijn blote handen het pompje ging repareren.

Een landelijk beeld van de uitslagen was vanmorgen nog niet bekend.

In Frankrijk steeg het aantal besmettingen door het coronavirus gisteren met 900 tot 5400, inmiddels zijn 127 doden gevallen. “Dit is de zwaarste gezondheidscrisis in ons land in een eeuw,” zei president Macron vorige week.

Meer over