Vergadering over topfuncties EU geschorst tot dinsdag

Na bijna een etmaal onderhandelen over de verdeling van de EU-topbanen zijn de regeringsleiders het nog altijd niet eens. EU-president Donald Tusk schorst de bijeenkomst daarom tot dinsdag 11.00 uur. Dat heeft zijn woordvoerder maandag bekendgemaakt.

ANP
Frans Timmermans. Beeld EPA
Frans Timmermans.Beeld EPA

Na een avond, nacht en ochtend van beraadslagingen slaagden de 28 EU-leiders er niet in om een kandidaat naar voren te schuiven om de Europese Commissie te leiden. De naam van Frans Timmermans blijft rondzingen, maar de verdeling van de banen, waaronder die van de vertrekkende Tusk zelf, blijkt een puzzel die maandag niet kon worden opgelost.

Naast de opvolging van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en permanent raadsvoorzitter Tusk, moet ook de post van vertrekkend EU-buitenlandchef, Federica Mogherini, worden ingevuld. Daarnaast komt de baan van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, vrij.

De puzzel is zo ingewikkeld omdat de verdeling van de ‘poppetjes’ zo gebalanceerd mogelijk moet zijn. Daarbij moet rekening worden gehouden met waar ze vandaan komen en van welke politiek kleur ze zijn. Binnen de grootste politieke familie in de EU, de christendemocratische EVP, is veel onvrede dat hun kandidaat-commissievoorzitter Manfred Weber door veel leiders niet wordt gesteund. Er wordt nu gepoogd een oplossing te vinden die voor deze partij aanvaardbaar is.

Rutte: ik hoop dat tijd zijn werk doet

Premier Mark Rutte hoopt dat ‘de tijd zijn werk doet’ en de onderhandelingen over de verdeling van topfuncties in de EU na hervatting dinsdagmorgen om 11.00 uur resultaat opleveren. “Het gaat niet heel snel, maar het is ook ongelooflijk ingewikkeld”, aldus de premier na een avond, nacht en ochtend van beraadslagingen van de 28 EU-leiders.

Maandag rond 11.00 dacht Rutte na overleg in allerlei kleine groepjes naar eigen zeggen dat de puzzel rond de opvolging van de voorzitter van de Europese Commissie en het pakketje andere topbanen was opgelost. Hij wilde geen namen noemen maar die van Frans Timmermans blijft volgens verschillende bronnen centraal. “Toen kwamen we in een grotere groep en dacht ik: o nee,” vertelde Rutte, die na bijna een etmaal doorhalen eerst ‘een dutje’ zei te gaan doen en daarna verwacht veel telefonisch overleg te hebben met zijn Europese collega’s.

Er zijn volgens diplomaten tien landen, waaronder veel Oost-Europese, maar ook Ierland en Italië, die Timmermans om verschillende redenen als commissievoorzitter niet zien zitten. De kandidaat-commissievoorzitter heeft de steun nodig van minimaal 21 lidstaten, die samen 65 procent van de Europese bevolking moeten vertegenwoordigen. Ook moet het Europees Parlement instemmen.

Volgens Rutte is een van de problemen dat er verdeeldheid is tussen EU-leiders van de grootste politieke Europese familie, de in de Europese Volkspartij verenigde christendemocraten, over de sociaaldemocraat Timmermans als voorzitter. Maar hij wou ze niet de schuld geven van het mislukken van de onderhandelingen tot nu toe. “Dan ben ik ook een 28e deel schuldig.”

Macron noemt top over EU-functies mislukking

De Franse president Emmanuel Macron vindt de top over de verdeling van de hoogste EU-functies ‘een mislukking’. Dat zei hij na afloop van de marathonzitting in Brussel. Volgens Macron moeten de regels om de voorzitter van de Europese Commissie te benoemen grondig worden veranderd.

“Niemand kan tevreden zijn met dit resultaat na zo veel uren onderhandelen,” zei Macron. Hij wijt het uitblijven van een deal over de opvolging van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, waarvoor Frans Timmermans in de race is, aan politieke verdeeldheid onder de Europese christendemocraten, aangesloten bij de EVP. Volgens hem tasten de verdeeldheid tussen Oost- en West-Europese EVP-leiders en ‘persoonlijke problemen’ de geloofwaardigheid van de top aan. Een tiental vooral Oost-Europese leiders verzet zich tegen Timmermans.

Bondskanselier Angela Merkel, wier partij tot de EVP behoort, zei hoopvol te zijn dat de onderbreking ‘tot nieuwe inzichten’ en een compromis zal leiden. Ze wil een zo groot mogelijke consensus. “Nu lijkt het een mislukking, maar als er later problemen komen zal men ons vragen waarom we niet nog een dag langer hebben onderhandeld.”

Meer over