Nieuws

Venetië geplaagd door hoogste waterstand in tientallen jaren

De Italiaanse stad Venetië kampt met extreme overstromingen. Alleen in 1966 stond het water hoger in de drijvende stad. Vele pleinen en historische gebouwen zijn ondergelopen. Burgemeester Luigi Brugnaro roept de noodtoestand uit en waarschuwt voor grote schade. De scholen blijven woensdag dicht.

ANP
Het volledig overstroomde Piazza San Marco. Beeld EPA
Het volledig overstroomde Piazza San Marco.Beeld EPA

Op het hoogtepunt bereikte het water dinsdagavond 187 centimeter. Dat is slechts zeven centimeter lager dan het record dat in 1966 werd gemeten. ‘De situatie is dramatisch,’ zegt Brugnaro via Twitter. ‘We vragen de overheid ons te helpen. De kosten zullen hoog zijn.’ Volgens de burgemeester worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door de klimaatverandering.

Op het San Marcoplein staat het water ruim een meter hoog en de gelijknamige basiliek is voor de zesde keer in 1200 jaar ondergelopen.

Het regent al dagenlang hevig in Italië met overstromingen tot gevolg. Ook de komende dagen wordt slecht weer voorspeld.

Door het noodweer is zeker een dode gevallen. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA overleed een 78-jarige man in de nacht van dinsdag op woensdag toen hij werd geraakt door de bliksem terwijl hij water aan het wegpompen was. Van een ander slachtoffer staat de precieze doodsoorzaak nog niet vast.

Meer over