Veiligheidsraad veroordeelt unaniem geweld tegen betogers Myanmar

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ‘veroordeelt sterk het geweld dat in Myanmar tegen vreedzame demonstranten wordt gepleegd’. De veroordeling is een vermaning aan het adres van de coupplegers in het land.

Het Parool
Een hulpverlener toont een rubberen kogel die net uit een demonstrant is verwijderd nadat de politie het vuur had geopend op demonstranten in de stad Yangon. Beeld AFP
Een hulpverlener toont een rubberen kogel die net uit een demonstrant is verwijderd nadat de politie het vuur had geopend op demonstranten in de stad Yangon.Beeld AFP

Hoewel de veroordeling geen melding maakt van de staatsgreep van Myanmarese militairen op 1 februari en geen dreigementen met VN-sancties bevat, is het wel opnieuw een vermaning van de machtige raad aan het adres van de coupplegers.

Ook China, dat wordt gezien als traditionele bondgenoot van de machthebbers in Myanmar, staat achter de door Groot-Brittannië opgestelde verklaring. Het was de tweede keer in ruim een maand dat de Veiligheidsraad zich unaniem en vermanend richt tot de generaals die in Myanmar de macht hebben gegrepen. Ze deden dat omdat de verkiezingen, waarmee vorig jaar de regeringsleider Aung San Suu Kyi overweldigend werd herkozen, frauduleus zouden zijn geweest. Sinds de staatsgreep zijn er grote betogingen en stakingen gericht tegen de militaire junta.

Als reactie op het toenemende geweld tegen betogers kondigden de Verenigde Staten nieuwe sancties af. Het gaat om maatregelen tegen twee volwassen kinderen van juntaleider Min Aung Hlaing en zes bedrijven die zij controleren. Ze komen op een zwarte lijst en kunnen niet meer bij eventueel geld in Amerika. Amerikanen mogen geen zaken meer met ze doen. Washington wil met de straffen de druk verhogen op het militaire regime van Myanmar.

Het land met 54 miljoen inwoners werd in 1948 als Unie van Birma onafhankelijk van het Britse Rijk. Veertien jaar later pleegden militairen een staatsgreep. Ze vestigden een op communistische leest geschoeide totalitaire staat die pas sinds het einde van de vorige eeuw langzaam vrijer is geworden. De ‘staatsraad’ waar de militairen mee regeerden werd pas in 2011 ontbonden. Aung San Suu Kyi won democratische verkiezingen eind 2015 en is eind vorig jaar herkozen. Ze is nu gevangen gezet en wordt door de junta beschuldigd van onder meer het overtreden van coronamaatregelen.

Meer over