Covid-19

Vanaf vrijdag geen vluchten meer van Europa naar VS vanwege coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump schort het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) op voor een periode van dertig dagen. Het inreisverbod voor Europeanen is een maatregel om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de VS tegen te gaan.

Het Parool
President Trump tijdens de toespraak over het coronavirus vanuit zijn kantoor in het Witte Huis.  Beeld REUTERS
President Trump tijdens de toespraak over het coronavirus vanuit zijn kantoor in het Witte Huis.Beeld REUTERS

“Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende 30 dagen opschorten. Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden,” zei de president tijdens een toespraak in het Oval Office. De maatregel gaat vrijdag in, maar geldt niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Ook Amerikanen kunnen na een grondige controle wel hun land opnieuw binnen.

De president meldde eerst dat het verbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS zou treffen, maar nam dat later terug. “De beperking stopt mensen, niet goederen.”

Trump zei dat de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg was gestopt met vluchten van China naar Europa. De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

Momenteel zijn meer dan 115.000 mensen wereldwijd besmet met het longvirus. Daarvan wonen er zeker 1.000 in de VS. Het grootste deel van de dodelijke slachtoffers, inmiddels meer dan 4.200, vielen in China. In de VS vielen tot nu toe 38 doden, waarvan het grootste aantal in de staat Washington.

Tekst gaat onder deze tweet.

EU keurt inreisverbod af

De Europese Unie keurt het inreisverbod af. Het besluit is ‘eenzijdig en zonder overleg’ genomen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen melden dat in een verklaring.

Het coronavirus is een mondiale crisis en vereist samenwerking in plaats van eenzijdige acties, aldus de EU-verklaring. ‘De Europese Unie onderneemt krachtige actie om de verspreiding van het virus te beperken,’ staat er verder in.

Schiphol

Het inreisverbod voor Europese landen gaat grote impact hebben op Schiphol. “Dit is nog heel vers, we brengen de gevolgen in kaart,” zegt Schipholtopman Dick Benschop. “De focus ligt vandaag niet op onszelf maar op het informeren van reizigers. Dat is onze eerste zorg. Het is een enorme stap, met grote consequenties. We zullen overleg voeren met Den Haag en het kabinet, over de gevolgen van deze maatregelen voor het netwerk van Nederland en de bedrijven.”

Of Schiphol maatregelen moet nemen, wordt nog onderzocht. “Er is nog veel onduidelijk. Wat is de reikwijdte van deze Amerikaanse maatregelen? Kunnen mensen van buiten het Schengengebied nog wel reizen? Dan pas kunnen we bepalen wat we moeten doen.”

Drama voor reisbranche

Ook de reisbranche zal dramatische gevolgen ondervinden van het inreisverbod. Dat zegt directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR in het NOS Radio 1 Journaal. “De afgelopen dagen buitelde het ene na het andere aangepaste reisadvies over elkaar heen. Maar dit is toch wel een flinke flinke domper voor ons, de vakantiegangers en ook voor zakelijke reizigers.”

Voor de reisorganisaties is er nog veel onduidelijk. Maar Oostdam gaat ervan uit dat mensen hun reis kunnen annuleren omdat de reizen niet meer door kunnen gaan. “Als luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen en reisorganisaties hun reizen niet meer kunnen uitvoeren, krijgen mensen hun geld terug en kunnen kosteloos annuleren. Het is voor de reiswereld een dramatische situatie. We zien dat het hele grote gevolgen gaat hebben voor de sector en de medewerkers. Ik maak mij daar grote zorgen over. Dit is echt dramatisch voor Nederland.”

Beurzen onderuit

Op de beurzen zijn de gevolgen van het besluit direct te merken. De Amsterdamse AEX-index kelderde donderdag bij de opening met 5,2 procent tot 459,05 punten. Ook de andere Europese beurzen gingen hard onderuit na de zware koersverliezen in Azië en op Wall Street.

Het Amerikaanse inreisverbod voor Europeanen zette de al zwaar getroffen luchtvaartsector verder onder druk en joeg beleggers schrik aan. Op het Damrak kelderde luchtvaartcombinatie Air France-KLM ruim 15 procent.

Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.

Reizigers bezorgd

Reizigers op Schiphol met de Verenigde Staten als bestemming staan donderdagochtend in een lange rij voor het servicepunt van KLM in vertrekhal 2. Ze maken zich er zorgen over of ze terug kunnen komen als ze naar Amerika vliegen na het besluit van president Donald Trump om vanaf vrijdagnacht de grenzen te sluiten voor reizigers uit 26 Europese landen.

Voor Geneviève Bakker en Johan Kist uit Schagen, die om 10.40 uur naar New York zouden vliegen voor een vierdaagse stedentrip, is het duidelijk. “We gaan niet,” zegt Kist. “Want als je daar zit, kun je waarschijnlijk niet terug wanneer je dat wilt.” Heel erg vinden ze het niet. “We gaan een andere keer,” stelt hij nuchter. Bakker heeft begrip voor het besluit van Trump. “Ik denk dat het de enige juiste beslissing is. Nederland doet veel te weinig. Over twee weken is het hier net als in Italië.”

Ook de in Nederland woonachtige Amerikaan Bobby, die zijn achternaam en woonplaats liever niet geeft, wil zijn vlucht naar Las Vegas om 12.30 uur uitstellen. “Ik gebruik medicijnen en heb niet genoeg bij me als ik daar dertig dagen moet blijven.” Het is een grote teleurstelling dat zijn vakantie van ruim twee weken nu niet door kan gaan, maar aan de andere kant vindt hij dat Trump pas laat tot zijn besluit komt. “Hij had hier al veel eerder mee moeten komen, hij is veel te langzaam.”

Verderop in de rij van KLM Travel & Services staan de Canadese William Josse en zijn vrouw. Ze zijn pas in Nederland aangekomen na een reis door Afrika. Het plan was om een week te blijven in ‘jullie prachtige land’, maar het stel denkt er nu toch over terug te gaan naar huis. Josse vreest dat ook de grenzen van Canada dichtgaan na het besluit van Trump. “Als we hier dertig dagen zouden moeten blijven, zou dat voor ons een groot probleem opleveren.”

Chiara Bracke uit Groningen heeft net haar vriend op het vliegtuig gezet naar Guatemala. Ze reist hem volgende week achterna, maar vliegt via Atlanta in de VS. “Ik moet dat nu omboeken. Gelukkig kan ik nog via Panama, dus het is niet zo’n ramp.” Of ze bang is voor het coronavirus? “In Guatemala is nog niemand besmet, dus ik denk dat ik daar beter zit dan in Nederland.”

Meer over