Tweede officiële coronamedicijn in zicht

De ontstekingsremmer dexamethason zou weleens het tweede officiële coronamedicijn kunnen worden.

Chris van Mersbergen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hebben een aanvraag van farmaceut Taw Pharma in behandeling genomen om die status via een versnelde procedure te verkrijgen.

Dexamethason is een goedkope ontstekingsremmer, die al lang gebruikt wordt bij bijvoorbeeld reumatische problemen, huidziekten, ernstige allergieën en astma. Maar het middel blijkt ook de sterfte van volwassen coronapatiënten die aan de beademing liggen met zo’n dertig procent te verminderen, concludeerden Engelse onderzoekers deze zomer. Uit andere studies blijkt dat ook andere corticosteroïden (ontstekingsremmers) een positief effect op coronapatiënten kunnen hebben.

Voor dexamethason lonkt nu dus de officiële status van coronamedicijn. Tot dusver heeft alleen het ebolamedicijn remdesivir het zo ver geschopt. Het EMA en het CBG gaan de onderzoeksresultaten van dexamethason bekijken en komt daarna met een wetenschappelijk advies voor gebruik. Als de beschikbare gegevens aantonen dat de voordelen groter zijn dan de risico’s, dan komt er ook een positief advies voor Dexamethason Taw, zoals de ontstekingsremmer officieel heet.

In Nederlandse ziekenhuizen wordt dexametashon overigens al gebruikt. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) had de ontstekingsremmer al opgenomen in de lijst van mogelijke behandelopties voor coronapatiënten.

Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, liet zich eind juli in een interview met deze site positief uit over het middel. “Als mensen dat nemen, belanden ze minder snel op de ic en hebben ze minder zuurstof nodig op de gewone afdeling in het ziekenhuis. Bij ons zit het middel nu al standaard in het behandelprotocol. Je zou er zelfs mee kunnen beginnen als mensen nog thuis zijn, als uit de bloedprik blijkt dat ze er baat bij kunnen hebben.”

Meer over