PlusNieuws

Twee derde Britten heeft genoeg van Boris Johnson: feest lijkt voorbij voor ‘liegende’ premier

Een halfslachtig excuus voor het bijwonen van een borrel tijdens de lockdown heeft de positie van premier Boris Johnson in acuut gevaar gebracht. “Gaat u nu eindelijk opstappen?”

Geert Langendorff
De Britse premier Boris Johnson bij zijn ambtswoning op 10 Downing Street in London. Beeld REUTERS
De Britse premier Boris Johnson bij zijn ambtswoning op 10 Downing Street in London.Beeld REUTERS

De verontschuldigingen van premier Boris Johnson in het Britse Lagerhuis voor het bijwonen van een borrel in de tuin van 10 Downing Street tijdens de lockdown vielen in dorre aarde. Zijn excuus zich bij een ‘werkbijeenkomst’ gewaand te hebben, ontlokte woedende reacties bij de oppositie én parlementariërs uit eigen kring. Een toenemend aantal voorname partijgenoten roept hem op af te treden.

“Met de kennis van nu had ik iedereen naar binnen moeten sturen,” zei Johnson zonder zijn gebruikelijke kwinkslagen. Volgens de premier kwam hij uitsluitend naar beneden om zijn stafleden te bedanken voor hun harde werk tijdens de pandemie. “Hoewel het evenement technisch gezien binnen de regels viel, had ik moet beseffen dat miljoenen mensen dit niet zo zouden zien.”

Afgrijzen

Oppositieleider Keir Starmer veegde de vloer aan met deze rammelende uitleg. “Hij liegt dat het gedrukt staat,” sneerde de voorman van Labour. In mei 2020 mochten Britten volgens de coronamaatregelen in de open lucht hooguit één persoon ontmoeten. Het bezoeken van mensen buiten de huiselijke kring in een woning of de tuin was verboden. Patiënten overleden daardoor alleen in ziekenhuizen en verpleeginstellingen.

Johnson smeekte om het onafhankelijke onderzoek van topambtenaar Sue Gray naar het feest af te wachten, maar veel Conservatieve fractieleden trokken hun conclusies al. Waar zij tijdens het uiterst rumoerig vragenuur naar de neuzen van hun schoenen staarden, kwam hun toorn na afloop snel naar boven. Op BBC Radio 4 struikelden parlementariërs over elkaar heen om hun afgrijzen over de situatie uit te spreken.

Douglas Ross, leider van de Schotse tak van de regeringspartij, liet als eerste invloedrijke politicus Johnson vallen. Hij liet weten het aftreden van de premier te eisen, ongeacht de bevindingen van Gray. Na een reeks schandalen weigert Ross hem nog langer te steunen. Net als het merendeel van zijn collega’s ontving Ross brieven van woedende kiezers. Johnson, eens de grote stemmentrekker, wordt gezien als een ‘leugenaar’ en een ‘hypocriet’.

Ontkenning

Eerder ontkende Johnson feesten tijdens lockdowns op ministeries en zijn ambtswoning, toen berichten daarover verschenen. Geconfronteerd met bewijs stelde hij net zo kwaad te zijn als de rest van de bevolking. Afgelopen maandag lekte de uitnodiging voor de bewuste borrel op 20 mei 2020 uit. Ooggetuigen gaven aan Johnson en zijn vrouw daarbij te hebben gezien.

In de e-mail, verstuurd door een naaste medewerker, stond dat het om een feest ging. ‘Het leek ons een goed idee om van het mooie weer te genieten en een paar ‘socially distanced’ drankjes te nuttigen in de tuin,’ ontvingen ongeveer honderd genodigden. Hun werd verzocht eigen alcoholische versnaperingen mee te nemen. Johnson ontkent de invitatie onder ogen te hebben gekregen.

Door zich voor te doen als een naïeve baas, dekte hij zich in. Als Johnson toegaf op de hoogte te zijn geweest van de aard van de samenkomst, zou hij eventueel beschuldigd kunnen worden van het voorliegen van het parlement. Voor velen is de onderliggende vraag met zijn halve erkenning al beantwoord. Johnson moet hebben geweten dat de flessen rosé en gin van supermarkt Tesco duidelijk maakten dat het niet om een vergadering ging.

Parlementslid Simon Hoare liet op televisiezender Sky horen, dat dit voor iedereen glashelder was. Het feest was volgens hem bedoeld om Johnson welkom terug te heten. De premier had met corona een Londens ziekenhuis gelegen. “Of Johnson wist dat het plaatshad of dat alle aanwezigen uit de struiken sprongen en riepen: ‘Verrassing’, weet ik niet.” Deze cynische houding heerst overal in het land.

De positie van Johnson, die gezien wordt als een kat met negen levens, was niet eerder zo kwetsbaar. “Het feest is voorbij, premier,” zei oppositieleider Starmer. “Gaat u nu eindelijk opstappen?”

Twee derde van de Britten wil hem zien vertrekken na de recente ontwikkelingen. Zijn partij heeft de sleutel hiervoor in handen. Als 54 fractieleden officieel om zijn aftreden vragen, volgt een motie van wantrouwen. Johnson, geen schim van zijn flamboyante zelf, voelt de bui hangen.

Meer over