Turkse soldaten gedood in Syrië

Een artilleriebeschieting heeft in de Syrische regio Idlib het leven gekost aan vier Turkse militairen. Ook raakten er negen gewond, meldt het Turkse ministerie van Defensie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat bij een Turkse tegenaanval tientallen mensen zijn ‘geneutraliseerd’.

Bob van Huët
Recep Tayyip ­Erdogan, de Turkse president waarschuwt voor een nieuwe vluchtelingencrisis. Beeld AP
Recep Tayyip ­Erdogan, de Turkse president waarschuwt voor een nieuwe vluchtelingencrisis.Beeld AP

De Turkse militairen zijn volgens het ministerie bestookt door troepen die het regime steunen van de Syrische leider Bashar al-Assad. Die waren volgens Turkije vooraf geïnformeerd over de locatie van de Turkse troepen. Erdogan waarschuwde dat meer vergeldingsacties kunnen volgen.

De beschieting is mogelijk een reactie op aanvallen van door Turkije gesteunde rebellenmilities op stellingen van het Syrisch leger nabij de stad Aleppo. Waarnemers spreken van ‘felle aanvallen’. Turkse troepen zouden niet meedoen aan dat offensief.

Onverantwoord

President Erdogan had eerder laten weten een militaire operatie te overwegen als een zwaar Syrisch-Russisch offensief in de Syrische provincie Idlib – vlak bij Aleppo – niet snel zou worden gestopt. Het Syrische leger is onverantwoord bezig en jaagt met Russische luchtsteun honderdduizenden mensen richting de Turkse grens, aldus Turkije.

Erdogan vreest voor een nieuwe internationale vluchtelingencrisis in het nu al acht jaar durende conflict. Bij de Turkse grens bevinden zich volgens de VN al zeker 700.000 ontheemden, andere bronnen spreken over 900.000 vluchtelingen. Turkije heeft sinds het begin van de oorlog al 3,6 miljoen vluchtelingen opgevangen. Sinds december zijn 390.000 mensen uit Idlib op de vlucht geslagen, hoofdzakelijk vrouwen en kinderen.

De mensenrechtenorganisatie Save the Children is bezorgd om de meer dan 200.000 kinderen die ook op de vlucht zijn. Onderweg zijn volgens de Verenigde Naties al 34 kinderen omgekomen in het escalerende geweld.

Volgens Sonia Kush, crisismanager van Save the Children in Syrië, zijn ongekende aantallen vluchtelingen onderweg. “We zien kilometers lange konvooien zo ver het oog reikt. Mensen hopen op de een op andere manier naar wat veiligheid te reizen. Onze partners zeggen ons dat ze een zo grootschalige vlucht niet eerder zagen.”

Meer over