Turkse troepen in Noord-Syrië. De regering van president Erdogan stuurt nu ook militairen naar Libië.

PlusAchtergrond

Turks leger vecht straks ook in Libië

Turkse troepen in Noord-Syrië. De regering van president Erdogan stuurt nu ook militairen naar Libië.Beeld AFP/BAKR ALKASEM

Turkije stuurt troepen naar het door burgeroorlog geteisterde Libië. Daarmee breidt Ankara opnieuw zijn invloedssfeer uit.

Erik van Zwam

Sinds de val van het Ottomaanse Rijk, begin vorige eeuw, is Turkije niet meer zo actief bezig geweest met het uitbreiden van zijn macht en invloed in het buitenland. Zo besloot resident Recep Tayyip Erdogan met kerst troepen naar Libië te sturen om de internationaal erkende regering (GNA) te ondersteunen in de strijd tegen ‘veldmaarschalk’ Khalifa Haftar.

Met zijn opstandelingenleger is Haftar inmiddels opgerukt tot in de buitenwijken van de Libische hoofdstad Tripoli. Turkije levert al op grote schaal wapens aan de GNA, dat nog steeds grote delen van Tripoli en enkele omliggende gebieden in handen heeft. De GNA vroeg onlangs officieel om militaire steun aan Turkije op de grond, in de lucht en op zee. Erdogan stemde daar donderdag mee in.

Speelbal

Haftar wordt gesteund door de Russen, met hun huurlingenlegioen dat onder de naam Wagner opereert. De opstandelingen hebben door de Russische steun overwicht in de lucht met gevechtsvliegtuigen en drones.

Libië wordt in toenemende mate speelbal van buitenlandse mogendheden die hun invloedsfeer uitbreiden. De olie- en gasvoorraden van het land, spelen hierbij een grote rol.

Turkije sloot deze maand ook al een overeenkomst met Libië waardoor stukken Libische wateren in Turks beheer komen en beide landen opeens maritieme buren zijn geworden. Libië ontvangt wapens in ruil voor de stukken zee.

Grieken geïrriteerd

Deze niet door internationaal zeerecht ondersteunde uitbreiding is tegen het zere been van Athene, want volgens het akkoord komen ook kustwateren van de Griekse eilanden Kreta, Rhodos en Kastelorizo onder Turks gezag. De Grieken hebben in niet mis te verstane woorden laten weten dat die wateren Grieks territorium waren en zijn. De Griekse marine rukte meteen uit om mogelijke Turkse onderzoeksschepen die in het gebied naar olie en gas zoeken, te kunnen onderscheppen.

Hetzelfde probleem doet zich voor in de wateren rond Cyprus, waar Turkse schepen bodemonderzoek doen in de Cypriotische exclusieve economische zone. Turkije onderschepte recent nog een Israëlisch schip dat van Cyprus een vergunning had gekregen voor exploratie.

Turkije laat zich ook gelden in buurland Syrië, waar eveneens olievoorraden zijn. In de herfst vielen de Turken het noorden van Syrië binnen, om daar een permanente veiligheidszone voor vluchtelingen te creëren. Dat kwam Ankara internationaal op veel kritiek te staan. Gevreesd wordt dat de zone als doel heeft de Koerden te verdrijven. Ook in het noorden van Irak is Turkije actief tegen de Koerden.

Verder heeft Turkije sinds 2017 een grote permanente marinebasis in de Golf voor zijn troepen in Qatar, een van de grootste gasleveranciers ter werel. De Golfstaat staat aan de zijde van Turkije als het om de Libische kwestie gaat. Erdogan heeft sinds twee jaar ook een militaire basis in Somalië tot zijn beschikking.

Nationale trots

De Turkse president hoopt van zijn land weer een regionale grootmacht te maken en zo olie- en gasbelangen veilig te stellen om de tanende Turkse economie de komende jaren van energie te voorzien. Bovendien kan Erdogans strategie ook de Turkse nationale trots aanwakkeren en zijn populariteit onder de bevolking opvijzelen. De Turkse president zag bij de gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar de steun voor zijn AKP-partij afnemen.

Meer over