Plus

Turkije tart de VS: wapendeal met Rusland

Navo-lid Turkije heeft woord gehouden en een controversiële wapendeal met Rusland doorgezet, in weerwil van Amerikaanse druk.

Ghassan Dahhan
Russische militaire vliegtuigen leveren delen van het luchtafweersysteem. Beeld EPA
Russische militaire vliegtuigen leveren delen van het luchtafweersysteem.Beeld EPA

Sinds vrijdag bezit Turkije het Russische, geavanceerde luchtafweersysteem S-400. De aankoop dreigt de betrekkingen tussen het Westen en Turkije verder te verstoren.

Turkse media toonden de komst van een Russisch toestel op de Turkse luchtmachtbasis Murted, waaruit een deel van het Russische luchtafweersysteem S-400 rolde. De komst van de S-400 is een teken van Turkije’s onafhankelijke positie in een wereld van bondgenootschappen, en dat mag van Ankara gezien worden. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei dat de komende dagen meer ladingen volgen van het luchtafweersysteem.

De VS probeerden de deal lange tijd te dwarsbomen, omdat het luchtafweersysteem niet aansluit bij dat van andere Navo-landen, en mogelijk een gevaar vormt voor de F-35. Turkije heeft ook een aantal Amerikaanse F-35 gevechtstoestellen besteld, maar de VS heeft aan die leveranties nieuwe eisen verbonden. Washington stelde Ankara voor de keuze: de Russische S-400 of de F-35. De VS hadden alle vliegtrainingen voor Turkse piloten stopgezet in afwachting van het Turkse besluit. Met de komst van de S-400 heeft Turkije definitief gekozen in het voordeel van Rusland.

Sancties

Turkije kan zich nu opmaken voor Amerikaanse maatregelen. De tijdelijke minister van Defensie Mark Esper zei vrijdag dat het Amerikaanse standpunt ongewijzigd blijft. Dit zou betekenen dat Turkije uit het F-35-programma wordt gezet. De Turken zeggen dat dat niet mag, omdat het al betaald heeft voor de toestellen. De Amerikanen werken ook met Turkije samen op andere militaire vlakken. Zo hebben de VS bijvoorbeeld nucleaire wapens gestationeerd in Turkije.

Mogelijk krijgt Ankara ook economische sancties opgelegd van Amerika. Trump stelde al eens sancties in tegen Turkije, waarna de Turkse munt in waarde daalde. De lira kelderde vrijdag 1,6 procent in waarde, nadat het nieuws over de komst van de S-400 bekend werd – de Turkse beurs ging 2,13 procent omlaag.

Turkije lijkt niet van plan zich iets aan te trekken van de Amerikaanse druk, en zet de samenwerking met Rusland voort. Volgens de Turken is de aankoop van de S-400 te wijten aan Amerika, nadat het land het verzoek had geweigerd om hun luchtafweersysteem te bevoorraden.

Meer over