Turkije slaat terug na dodelijke inslag Syrische granaten

Turkije claimt dat het maandag tientallen Syrische regeringsdoelen heeft aangevallen, nadat vijf Turkse militairen werden gedood door beschietingen in Idlib in het noordwesten van Syrië.

ANP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld EPA
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld EPA

Minister van Defensie Hulusi Akar zei dat Turkse troepen als vergelding 54 doelen in Idlib hadden getroffen en dat 76 Syrische regeringsmilitairen waren ‘geneutraliseerd’, meldde staatspersbureau Anadolu.

President Erdogan had eerder gezegd dat bij de vergeldingsacties F-16 straaljagers werden ingezet. Hij sprak over intense beschietingen op zijn troepen in Idlib, het laatste grote rebellenbolwerk na bijna negen jaar oorlog in Syrië.

Turkije en Rusland staan lijnrecht tegenover elkaar in de gevechten in Idlib en hoewel ze elders in Syrië samenwerken, zei president Erdogan dat Russische functionarissen te verstaan is gegeven dat ze ‘zich afzijdig moeten houden’ in het conflict rond Idlib.

De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad, gesteund door Russische luchtmacht, hebben grote vooruitgang geboekt in Idlib. Turkije dringt er bij Rusland op aan om aan de Syrische regering gelieerde milities onder controle te houden. Als Rusland dat niet doet, dan valt Turkije die troepen aan.

Meer over