Turkije pakt honderden mensen op wegens vermeende banden met PKK

In Turkije zijn de afgelopen week zeker 700 mensen opgepakt die ervan worden beschuldigd banden te hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat maakte het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. De arrestaties zijn een reactie op de dood van dertien ontvoerde Turken in Noord-Irak.

ANP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de oppositiepartij HDP als verlengstuk van de PKK.  Beeld AFP
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de oppositiepartij HDP als verlengstuk van de PKK.Beeld AFP

Onder de arrestanten bevinden zich hooggeplaatste leden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. Een HDP-woordvoerster bevestigde 139 aanhoudingen aan het Duitse persbureau DPA. Ten minste een provincievoorzitter en twaalf hoge partijfunctionarissen van de partij zijn gearresteerd.

Zondag ontdekte het Turkse leger de lichamen van dertien ontvoerde Turken, onder wie soldaten en politieagenten, in een grot in de Noord-Iraakse provincie Dohuk. Turkije is daarop een grootschalige militaire operatie tegen de PKK begonnen in het gebied.

Ankara beschuldigt de PKK ervan de gevangenen te hebben geëxecuteerd. De PKK spreekt dat tegen en zegt dat ze zijn omgekomen bij bombardementen door het Turkse leger en gevechten. De Verenigde Staten hebben maandag laten weten Turks-Koerdische PKK-terroristen verantwoordelijk te houden voor de dood van de gijzelaars.

Meral Danis Bestas, HDP-parlementslid in het Turkse parlement, veroordeelde het harde optreden tegen haar partij. Ze schreef op Twitter dat elk incident wordt aangegrepen om de HDP aan te vallen, in een poging de feiten te verdoezelen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt de legale partij als verlengstuk van de PKK.

Meer over