Plus

Trumpaanhangers keren ‘the day after’ vrolijk huiswaarts: ‘Het was fantastisch’

Vanuit binnen- en buitenland wordt met afschuw gereageerd op de aanval op het Capitool, maar op straat in Washington is de sfeer ‘the day after’ opperbest: ‘Zoveel mensen die trots zijn op het land’.

Karlijn van Houwelingen
Medewerkers van het Capitool zijn een dag na de bestorming aan het werk om de boel weer schoon te maken.  Beeld AFP
Medewerkers van het Capitool zijn een dag na de bestorming aan het werk om de boel weer schoon te maken.Beeld AFP

“Het was fantastisch,” zegt Chuck Bennett, een vrachtwagenchauffeur uit North Carolina. Op de day after wandelt hij met zijn weekendtas naar zijn auto, om aan de urenlange autorit naar huis te beginnen. De stemming is opperbest onder Trump-aanhangers die net als hij de bestorming van dichtbij zagen gebeuren.

Ze hangen in groepjes rond voor de hotels in het centrum van de stad waar ze een nacht hebben gelogeerd. De meesten vertrekken weer, op de dag nadat de vaderlandse democratie op zijn grondvesten schudde. “Zoveel mensen die trots zijn op het land, van Amerika houden,” glundert Benetts vrouw Christy. “Die opkomen voor een president die bedrogen is in de verkiezingen,” voegt haar man toe. Waarschijnlijk, zegt hij, zal hij nooit meer stemmen.

Dat idee is diepgeworteld onder de Trump-aanhangers die naar het Capitool togen. Ze zeggen op te komen voor mooie idealen. Vrijheid, democratie, de grondwet. De tekst daarvan dragen ze op hun hoody’s.

‘Niet ver genoeg gegaan’

Er lopen veel pseudojuristen met Trumpmuts door de stad – ze zijn ervan overtuigd dat vicepresident Mike Pence de verkiezingsuitslag ongeldig had kunnen verklaren, of rechtszaken over verkiezingsuitslagen alleen maar procedureel waren, wat allebei niet waar is. Ze zijn voorgelogen, door Trump en diens bondgenoten. Ze herhalen zijn ontkrachte theorieën over fraude en menen dat Biden gewoon nooit de winnaar kan zijn, omdat bij Trumps rally’s veel meer mensen kwamen.

Ze komen hun geliefde Amerika verdedigen, daar zijn ze van overtuigd. Het Capitool zijn de Bennetts niet in gegaan; dat hoort niet, vindt het stel. “Ze zijn te ver gegaan,” zegt Chuck Bennet over de indringers. “Maar eigenlijk vind ik ook dat ze niet ver genoeg gegaan zijn. Ze zouden al die idioten uit hun functie moeten zetten en opnieuw moeten beginnen”. Niet met wapens en zo, zegt hij nog, maar dat hele Congres kan hem gestolen worden.

Burgeroorlog

Na de poging tot opstand in het Capitool is Richard Brown (64) uit Oklahoma er alleen maar verder van overtuigd geraakt dat meer geweld aanstaande is in de VS. De burgeroorlog uit de negentiende eeuw is goedbeschouwd nooit helemaal geëindigd. Zuiderlingen zoals hij hebben nog altijd het gevoel dat in de hoofdstad op hen wordt neergekeken.

“Ze geloven niet in de dingen waar wij in geloven: familie, God, ons land en vrijheid. Ze nemen dat ons af,” klaagt de pensionado over de Democraten die er de macht gaan krijgen. Brown zegt dat hij zich uit de voeten heeft gemaakt toen de demonstratie woensdag ontaarde in een bestorming van het Capitool en in het Congresbouw pro-Trump extremisten zwaaiden met de vlag van de confederatie van zuidelijke staten, die zich in de negentiende eeuw vochten om slavernij te behouden.

Waren het rellen? Protesten? Als het was gebeurd buiten het land dat zichzelf graag de hemel in prijst als de beste democratie op aarde, zou het een couppoging heten. De zittende president hitste zijn aanhangers op, zij probeerden vervolgens de machtsoverdracht aan zijn opvolger te dwarsbomen. Democraten en ook sommige Republikeinen noemen het zo, anderen houden het bij ‘opstand’. Oud-president George Bush laat ontzet weten dat de beelden uit de Amerikaanse hoofdstad hem aan een bananenrepubliek doen denken.

‘Biden is eng’

Het is een schok voor veel Amerikanen, dat extremisten hun parlement binnenstormden. Maar echt verrassend is de agressie niet. Afgelopen zomer vielen al doden bij botsingen tussen politieke tegenstanders rond antiracismeprotesten. Wie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen door het land reisde, hoorde van Amerikanen over de wapens die ze klaar hadden liggen, voor het geval de boel na de verkiezingen zou ontbranden. De nervositeit was al maanden voelbaar – en blijft voelbaar.

“Ik zit er thuis locked and loaded bij,” zegt Teresa Evans, een verpleegster van middelbare leeftijd uit Ohio die gisteren op een verhoging was geklommen om goed te kunnen zien hoe mede-demonstranten het Capitool binnendrongen. Oftewel: gevechtsklaar, gewapend. Ze is bang voor communisme, de Biden-regering die probeert te controleren met mondkapjesregels, vaccinatieplicht en haar zou willen opsluiten in haar huis, zegt ze. “Biden is eng.”

Michael Kanter, een tandarts uit Florida, is wat positiever. Hij heeft zijn punt gemaakt, vindt hij, toen hij gisteren voor het Capitool stond. “Het is nu over,” zegt hij. De vraag is of zijn collega-Trumpisten daar ook zo over denken. Ze zijn best bereid nog eens te komen demonstreren, zeggen sommigen.

Antiracismeprotesten

Hoe geschokt de wereld en grote delen van de VS ook zijn over de agressie en chaos die de president heeft aangewakkerd, voor zijn aanhangers valt het allemaal wel mee. Ze verwijzen naar het geweld rond antiracismeprotesten in de zomer, toen in sommige steden gebouwen en auto’s in vlammen op gingen.

“Ik vind het niet leuk dat het uit de hand liep, maar dat is niet wat me zorgen baart,” zegt Kanter. “Wat me zorgen baart, is hoe dit de meest corrupte verkiezingen ooit zijn geweest.” Het zit zo diep, dat hij bereid is de democratie opzij te zetten. Het is beter, zegt hij, als het Congres de president kiest op basis van één stem voor elke staat. In dat hypothetische geval zou Trump wél president blijven.

Het blijft op de ochtend na de opstand rustig in Washington. Richard Brown uit Oklahoma maakt zich net als veel demonstranten klaar voor de terugreis naar zijn thuisstaat. Het is twintig uur rijden en dat is het helemaal waard, zegt hij. “Ook al hadden we een beetje een negatief einde, ik geloof dat de meeste van die mensen goede Amerikanen zijn die alleen hun president probeerden te steunen.”

Meer over